Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi construieste un "Sat Alzheimer", unic in Romania, cu bani europeni

Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi va infiinta un Centru de Excelenta pentru Diagnosticarea si Tratamentul Dementei Alzheimer in cadrul caruia va fi construit si un "Sat Alzheimer". Intregul proiect declarat deja eligibil va fi finantat cu fonduri europene.

Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi, a declarat ca proiectul, unic in Romania, are o valoare de 1,4 milioane de euro si va intra in urmatoarea etapa a procesului de evaluare si selectie, cea tehnica si financiara.

"In acest moment in Romania nu exista un sistem standardizat privind preventia si asistenta pacientilor cu dementa Alzheimer. Proiectul propus de noi, o premiera pentru tara noastra, este structurat atat pe depistarea pacientilor in stadiul de pre-dementa a bolii Alzheimer prin screening populational. Acest lucru este posibil prin determinarea cantitativa din sange a unor biomarkeri biochimici. Coordonatori vor fi prof. dr. Roxana Chirita si doctorul Brandusa Vornicu. Pe de alta parte, ne propunem construirea unui "Sat Alzheimer" la sectia exterioara Barnova a Institutului. Acesta va fi construit si va functiona dupa modelul olandez pentru asistenta pacientilor cu Alzheimer in stadiul II, un stadiul mediu de evolutie a bolii", a declarat dr. Gabriel Oprisanu pentru Agerpres.

In cursul anului 2015, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost asistati 2.594 de pacienti cu dementa, 423 dintre acestia avand demente de tip Alzheimer. In 2018 numarul aproape s-a dublat, la Socola fiind inregistrate 4.322 cazuri de demente, dintre care 573 cu Alzheimer.

Conform proiectului, "Sat Alzheimer" va fi un spatiu special amenajat pentru pacienti, oferindu-le acestora un stil de viata cat mai normal posibil din punct de vedere fizic. Locul va reprezenta un mediu prietenos in care pacientii sa nu realizeze ca viata lor s-a schimbat, un mediu care sa le ofere activitati pe care le-au practicat cu placere inainte de imbolnavire, un loc unde sa le fie redata demnitatea umana.

Citeste si:
Statele UE interzic grasimile care omoara zeci de mii de oameni
Statele UE, obligate sa...

Personalul medical nu va purta halate albe, iar persoanele care vin in contact cu pacientii vor fi ergoterapeuti, psihoterapeuti, psihologi, kinetoterapeuti, asistenti si medici. Pacientii, insotiti de ergoterapeuti, vor face zilnic cumparaturi in magazinele construite in 'sat', vor pregati micul dejun si cina. In cadrul acestui centru se va crea un nivel ridicat de normalitate pentru pacienti, care vor putea sa mearga la cumparaturi, sa gateasca, sa stea pe o banca in parc, sa bea o cafea la o terasa, sa picteze, sa cante la pian, sa socializeze in siguranta, fara a se confrunta cu riscurile din 'lumea reala'.

"Va fi o comunitate medicala care va reproduce modelul unei comunitati obisnuite si in care pacientul va fi, de fapt, un membru al comunitatii, cu o activitate cotidiana similara celei de dinaintea imbolnavirii. Vorbim, asadar, despre o mare familie, iar fiecare membru va fi implicat in activitati de petrecere a timpului in comun", a declarat dr. Gabriel Oprisanu.

Valoarea intregului proiect transfrontalier depus de Institutul de Psihiatrie Socola Iasi si Spitalul de Psihiatrie Balti, din Republica Moldova, este ridica la aproape 1,8 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro revin Institutului de Psihiatrie Socola, iar 346350 de euro Spitalului de Psihiatrie Balti.

Citeste si:
Castelul de la Arcalia, reabilitat cu 12 milioane de lei din bani...
Castelul de la Arcalia al...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Românii, inimoși în perioadă de criză. Au donat cu 12% mai mult decât în 2019
Setari Cookie-uri