Ministerul Sanatatii este pe ultima suta de metri cu demararea proiectelor spitalelor regionale din tara, in sedinta de Guvern de marti urmand sa fie aprobati indicatorii tehnico-economici pentru prima astfel de unitate spitaliceasca - cea de la Iasi, a declarat luni, la Horezu, ministrul Sorina Pintea.

"A fost un parcurs destul de dificil uneori si datorita colaborarii cu autoritatile locale, dar stadiul in acest moment este urmatorul: maine (marti, n.r.), in sedinta de Guvern, se vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Iasi, ceea ce inseamna ca avem cale libera pentru depunerea cererii de finantare la Bruxelles. Pe 28 mai, la Cluj, va fi o dezbatere publica privind acordul de mediu, urmand ca in doua saptamani sa primim, in sfarsit, acel acord de mediu si sa putem intra cu indicatorii tehnico-economici in comisia ministeriala. La Craiova, obtinerea acordului de mediu este programata in cursul lunii iulie. Deci, suntem pe ultima suta de metri", a afirmat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Totodata, Sorina Pintea a tinut sa precizeze ca intarzierile la aceste proiecte nu sunt din vina PSD, asa cum se vehiculeaza in spatiul public.

"Am inteles ca in spatiul public se discuta ca PSD ar fi blocat realizarea acestor spitale. Mie nu mi-a venit sa cred pentru ca aceste studii de fezabilitate au fost facute de consultantii Bancii Europene de Investitii. Contractul cu acesti consultanti a fost facut in decembrie 2016. Ei s-au apucat efectiv de lucru in august 2017. Adica sunt dovezi, nu povesti. In octombrie 2017, primul teren, cel de la Iasi, a fost cedat Ministerului Sanatatii si in mai 2018 s-a definitivat cedarea acestor terenuri, ultima poveste fiind a Craiovei. Acolo, practic era vorba de schimbarea de amplasament, a unei parti din amplasament, iar cine stie ce inseamna un studiu de fezabilitate pentru o asemenea constructie, stie ca s-au facut eforturi foarte mari. Am solicitat schimbarea consultantilor angajati de Banca Europeana de Investitii de doua ori. Au fost lucruri pe care le-am spus in spatiul public. Ei au crezut ca fac spitale pentru alta tara si e inregistrarea sedintelor in care eu am spus ca ei fac pentru Romania. Va dau si un exemplu: in februarie 2018, cand inca nu era discutata structura spitalelor, adica ce sectii vor avea, ei voiau sa proiecteze spitalul regional Cluj cu 120 de paturi - Psihiatrie acuti. Am spus ca intr-un spital regional, psihiatria nu cred ca are locul. Atunci a fost prima data cand am cerut schimbarea consultantilor", a adaugat Pintea.

Sorina Pintea a vizitat luni Spitalul Orasenesc Horezu, la invitatia conducerii administratiei locale si a spitalului din localitate, care au solicitat recent Ministerului Sanatatii aproximativ 1,7 milioane de lei pentru achizitionarea de echipamente medicale de inalta performanta, intre acestea fiind si un ecograf Doppler.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri