Premierul Viorica Dancila a cerut sambata efectuarea unei anchete in cazul fetitei ridicata de acasa pentru a fi data in adoptie unei familii din SUA, subliniind ca persoanele care vor fi gasite vinovate vor fi sanctionate, noteaza Agerpres.

Update ora 15.10:

Presedintele CSM, Lia Savonea, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la procurorul Maria Piturca de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, care ar fi bruscat o fetita de 8 ani, in timp ce copilul era ridicat din casa asistentului maternal din Baia de Arama pentru a fi dat spre adoptie unei familii din SUA, noteaza Agerpres.

"Fata de aspectele semnalate de mass-media cu privire la conduita unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, care ar fi bruscat o minora cu ocazia efectuarii unei perchezitii in cursul zilei de 21 iunie 2019, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a decis sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la imprejurarile si modalitatea in care procurorul a exercitat supravegherea cercetarii penale in cauza si a coordonat activitatea de efectuare a perchezitiei domiciliare. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita efectuarea cu celeritate a tuturor verificarilor prevazute de lege pentru clarificarea in cel mai scurt timp a tuturor imprejurarilor de fapt si de drept incidente in cauza", se arata intr-un comunicat al CSM remis sambata.

Stire initiala:

"Am cerut de urgenta o ancheta in cazul Sorinei, in conditii de calm si stricta respectare a legii, precum si consiliere psihologica pentru copil. Integrarea fetitei intr-o familie si un camin in care sa creasca frumos inseamna normalitate si ar trebui sa fie prioritatea noastra absoluta. Cu sentimentele si sanatatea emotionala a unui copil nu trebuie sa se joace nimeni, cu atat mai putin sa o converteasca intr-o miza politica. Sunt mama, eu insami am trecut printr-un proces de adoptie si stiu foarte bine ce inseamna. Condamn cu vehementa orice forma de abuz si nerespectare a drepturilor copilului si va asigur de toata implicarea mea in acest caz, precum si de sanctionarea celor ce vor fi gasiti vinovati", a declarat Dancila, intr-un mesaj postat sambata pe Facebook.

Ministrul Muncii si Avocatul Poporului intervin

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a demarat o ancheta urgenta in cazul fetitei ridicate din casa in care a crescut, dupa ce a fost adoptata de o familie din Statele Unite ale Americii.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a demarat o ancheta urgenta in cazul fetitei luata cu mascatii din casa in care a crescut, dupa ce a fost adoptata de o familie din Statele Unite ale Americii. Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22 si art. 49 din Constitutia Romaniei, privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor si a tinerilor. Ancheta va fi efectuata de catre specialisti din cadrul Domeniului pentru prevenirea torturii si Avocatului Copilului", anunta un comunicat al Avocatului Poporului transmis sambata.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a declarat ca a cerut o ancheta pentru stabilirea tuturor detaliilor privind interventia in cazul fetitei din Mehedinti si a precizat ca isi cere scuze public pentru ca minora a trecut printr-o astfel de situatie, noteaza Hotnews.ro.

Ministrul Muncii Marius Budai a declarat ca a transmis, cu aprobarea premierului Viorica Dancila, un mesaj Ambasadei SUA in Romania cu privire la situatia fetitei din Mehedinti, pentru a se asigura ca minora va fi in regula in familia adoptiva care are dubla cetatenie. De asemenea, acesta a subliniat ca a dat dispozitii Agentiei Nationale de Protectie a Drepturilor Copilului si Agentiei Nationale pentru Prestatii si Inspectie Sociala ca ambele corpuri de control sa fie, luni dimineata, la prima ora, in Dolj si Mehedinti pentru a avea un raport amanuntit de acolo de la fata locului.

Sorina, un copil de opt ani, a fost luata cu politia si mascatii din casa in care era plasat in asistenta maternala din 2012. Totul s-a petrecut vineri la Baia de Arama, la finalul unui proces de adoptie in care asistentii maternali si o familie de romani din SUA au incercat sa devina oficial parintii Sorinei. In sala de judecata, a castigat in final familia din Statele Unite, dupa ce in prima instanta asistentii maternali au avut castig de cauza, conform Hotnews.ro.

Momentul in care mascatii au intrat in casa si au luat fetita a fost filmat de familia care a crescut-o. In imagini se observa cum copila refuza sa mearga cu oamenii legii si striga „mami, nu vreau sa plec!".

Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului a precizat ca persoana de la care a fost preluata fetita din Mehedinti nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel ca fata era retinuta ilegal.

Avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca Sorina s-a adaptat la noua situatie.

Ce spune Protectia Copilului

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mehedinti mentioneaza intr-un comunicat de presa ca nu au fost informati cu privire la operatiunea de preluare a minorei desfasurata vineri la familia din Baia de Arama si nici nu a fost solicitata prezenta vreunui reprezentant al institutiei in cadrul acestei operatiuni, noteaza Agerpres.

Pe de alta parte, reprezentantii Politiei au informat ca numarul politistilor care au participat la misiunea de dare spre adoptie a fetitei de 8 ani din Baia de Arama a fost stabilit dupa o analiza realizata anterior, care a avut in vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot sa apara pe fondul unui impact emotional puternic.

Potrivit sursei citate, politistii IPJ Mehedinti au fost delegati de procurorul de caz sa puna in executare un mandat de perchezitie intr-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

"Perchezitia a avut loc intr-o locatie unde se afla un minor care a fost dat spre adoptie prin hotarare judecatoreasca definitiva", a informat IGPR.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri