25 Iunie 2019

Guvernul Elvetian, bani pentru finantarea a 7 centre comunitare de servicii medico-sociale integrate in 3 judete din Romania



Sapte centre comunitare de servicii medico-sociale integrate au fost infiintate in judetele Botosani, Salaj si Tulcea in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman, Fondul Tematic de Sanatate: "Cresterea accesului la servicii medicale si sociale: Servicii medicale si sociale integrate la nivelul comunitatii".

Proiectul s-a adresat comunitatilor rurale din judetele Botosani, Salaj si Tulcea si a avut drept scop dezvoltarea de modele functionale de servicii sociale si de sanatate integrate si gestionate la nivel local, cu scopul imbunatatirii accesului la ingrijiri de sanatate si servicii sociale, in special pentru populatia defavorizata, printr-o stransa colaborare intre serviciile comunitare medicale si sociale, scrie Agerpres.

Finantarea a fost oferita de Guvernul Elvetian - 85% si 15% din partea Guvernului Romaniei.

Componenta de dezvoltare a capacitatii la nivelul comunitatilor locale a fost realizata de catre Asociatia Romana de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Tot in cadrul proiectului a fost generat si un ghid pentru dezvoltarea unui centru comunitar de servicii medico-sociale integrate.

"Sapte comune au participat la acest proiect pilot. Vreau sa imi exprim recunostinta tuturor celor sapte comune pentru ca au contribuit atat de activ in acest proiect pilot. (...) Multumirile mele merg catre ministrul Sanatatii si cel al Muncii. Acest ghid este un studiu ce a durat mai multi ani. (...) Ghidul raspunde intrebarilor despre cum se pot imbunatati functionarea serviciile de sanatate in zona rurala. Ghidul care se lanseaza astazi arata cum putem face in mod concret urmatorul pas in directia pe care toti ne-a dorim, sa imbunatatim serviciile medicale si sociale in Romania rurala", a declarat, marti, in cadrul unei conferinte, ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania, Arthur Mattli.

Ministerul Sanatatii a dezvoltat un al proiect pe aceeasi tema.

"Vom incerca pe parcursul anilor viitori sa preluam experienta cea mai buna, care sa duca la cresterea accesului la servicii medico-socio-educationale ale grupurilor vulnerabile din localitatile rurale din tara. In paralel, am mai dezvoltat, ca minister, printr-o alta finantare, un alt proiect", a spus Lidia Onofrei, directorul in cadrul Ministerului Sanatatii.



Citeste si