Multe orase din Romania au, in prezent, o populatie imbatranita. Anul trecut, in mediul urban, una din sase persoane avea peste 65 de ani. Braila este orasul care are cea mai imbatranita populatie, cu o varsta medie de 44,1 ani. Pe locul doi se afla municipiul Brasov, urmat de Ploiesti si Constanta. Raportat la totalul populatiei din intreaga tara, doar 29% dintre tineri se afla in orasele mari, in scadere fata de anii 2000.

Putin peste 14% din populatia totala a Romaniei avea, in 2018, sub 15 ani. Numarul acestora a fost depasit, incepand din 2014, de cei de peste 65 de ani, care au ajuns, in 2018, sa numere peste un milion de persoane, arata o analiza EY Romania, realizata pe baza datelor de la Institutul National de Statistica.

In ultimii 20 de ani, varsta medie in Romania a crescut cu aproximativ 4 ani, ajungand la 41 ani in 2018. Comparativ cu media nationala, media de varsta a locuitorilor din orasele romanesti cu peste 100.000 de locuitori este mai ridicata, 42,3 vs 41,2 la nivelul Romaniei. Iar media de varsta creste si mai mult in cazul oraselor mai mari, cu toate ca acestea beneficiaza de "ancore", cum ar fi institutii si universitati, spitale si obiective culturale care atrag turistii.

Orasele secundare, dar dinamice, reprezinta o alternativa pentru tinerii care cauta costuri mai scazute ale vietii, evitarea aglomeratiei si acces mai ieftin la resurse antreprenoriale. In acest context este important de mentionat faptul ca varsta medie a populatiei din rural este mai mica decat cea inregistrata in urban (40,7 rural vs. 41,6 urban) in 2018.

Orase imbatranite vs. orase tinere

Braila are cea mai imbatranita populatie, cu o varsta medie de 44,1 ani. Urmeaza Brasov (43,6 de ani), Ploiesti si Constanta (ambele cu 43,3 ani).

Bucurestiul se afla in top 10 orase cu varsta cea mai ridicata din Romania, clasandu-se pe locul 9 cu 42,6 ani. Desi cu o rata a natalitatii destul de ridicata - 9,7 nasteri la 1.000 de locuitori, Capitala pierde in continuare capital uman si asta datorita emigrarii, dar in cea mai mare masura a sporului natural negativ.

La polul opus, orasul cu cea mai tanara populatie din Romania este Suceava, cu o varsta medie de 39,5 ani si cu doar una din opt persoane cu varsta de peste 65 ani. Acesta este urmat tot de doua orase din zona Moldovei: Iasi (39,7) si Botosani (40,2).

Iasi si Botosani au cele mai mari procente de locuitori cu varsta sub 18 ani – 19,1% in 2018. Acest lucru este explicat, in cazul Iasiului, de rata natalitatii, care inregistreaza valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte orase – 11,3 nasteri la o mie de locuitori, dar si cu media nationala, de 9,3 nasteri la o mie de locuitori in 2017.

92% dintre orasele mari au inregistrat in ultimii 18 ani scaderi ale populatiei. Cea mai mare scadere inregistrata este in municipiul Braila cu o pierdere a 13% din populatie in perioada analizata. La polul opus se afla Iasi, cu o crestere a populatiei de 13%, Suceava, 3% si Cluj-Napoca, 1%.

Potrivit statisticilor, numarul locuitorilor de 65 de ani si peste din orase a crescut cu 51% in ultimii 20 de ani, depasind un milion in 2018. Daca ne raportam la totalul populatiei din Romania, 29% dintre tineri se afla in orasele mari, cu 4% mai putin comparativ cu anii 2000. Pe de alta parte, numarul de locuitori in varsta (peste 65 de ani) a crescut in aceeasi perioada, ajungand sa devanseze valoarea medie initiala cu 6% (24% in 2000 vs. 30% in 2018).

Pentru orase, o populatie mai tanara inseamna mai multi investitori care isi pot gasi mai usor angajatii potriviti. De cealalta parte, orasele cu populatii mai in varsta au beneficii si provocari diferite. Persoanele in varsta, dar inca active tind sa fie mai productive si pot avea salarii mai mari datorita experientei si abilitatilor lor. Acest lucru duce la cresterea venitului disponibil care poate fi folosit in magazine, baruri si restaurante. In acelasi timp, orasele cu locuitori mai in varsta se confrunta cu cerinte mai mari in ceea ce priveste sanatatea si ingrijirea sociala.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri