77 de deputati si senatori, marea majoritate de la PSD, au initiat un proiect de lege prin care ii obliga pe romani sa-si sustina financiar parintii aflati in nevoie. Pentru neindeplinirea obligatiilor, actul normativ prevede amenzi sau inchisoare pana la trei ani.

"Daca nu exista un contract scris, ori testament, privind intretinerea parintilor inapti de munca sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti, apelarea la rezolvare pe cale judecatoareasca fiind ultima solutie de urmat.

Cuantumul pensiei de intretinere se stabileste de instanta judecatoareasca intr-o suma baneasca fixa platita lunar, tinandu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante.

Cuantumul intretinerii datorate de copii pentru parintii lor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, indeptatite, potrivit legii, nu poate depasi o cincime din venitul net lunar al celui obligat, astfel incat sa nu le fie perciclitata situatia materiala a celor obligati sa contribuie la intretinerea parintilor", se arata in proiectul de lege numit "Legea recunostintei intre generatii", semnat de actualul ministru al Muncii, Marius Budai, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Niculae Badalau.

Vezi AICI proiectul de lege

Potrivit initiatorilor, noul Cod Civil are prevederi ambigue referitoare la obligatia legala de intretinere a parintilor, respectiv a bunicilor, obligatie ce ar trebui sa revina copilului major, apt de munca si care realizeaza venituri, si care nu este reglementata expres in lege.

"Nu la fel de ambigua este prevederea din noul Cod Civil, aprobat prin asumarea raspunderii Guvernului in 2011, care a preluat si prevederile din Codul Familiei, atunci cand stabileste drepturile la mostenire.

Oare a avea grija unui batran cu pensie si diverse proprietati este mai grea decat cresterea si educarea unui copil de pana la varsta de 26 de ani, fara venituri si fara proprietati, sau e vorba de o discriminare? Atunci de ce sa privim diferit cele doua perioade din viata unui om? Prin prezenta propunere legislativa se urmareste tocmai corectarea acestei discriminari pe criterii de varsta, instituind un raport echitabil si firesc intre drepturile si obligatiile reciproce ale diferitelor generatii din interiorul aceleiasi familii", se arata in expunerea de motive.

In cazul in care pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca nu este platita vreme de doua luni, copiii sunt pasibili de inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Sursa foto: Pressmaster/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri