Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, planuieste sa trimita in spitale pacienti "sub acoperire" cu scopul de a identifica medicii care primesc mita de la bolnavi. Planul face parte dintr-o strategie anti-coruptie mai ampla, gandita de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a elaborat si va pune in aplicare o strategie anti-coruptie, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni din Bucuresti. Angajatii acestui spital au semnat, in aceasta primavara, la solicitarea conducerii unitatii sanitare, "declaratii anti-mita", in care isi iau angajamentul sa nu ceara sau primeasca bani de la pacienti. De asemenea, pe peretii spitalului au fost lipite afise prin care pacientii sunt informati ca angajatii acestui spital nu primesc "plic".

Ce presupune initiativa "pacient sub acoperire"

"Avem de pus in aplicare o strategie anti-coruptie si am pus in aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. In acest moment, pregatim niste indicatori sa ne ajute sa cuantificam ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de "pacient sub acoperire" care sa mearga, in functie de gradul de satisfactie al pacientului de la un anumit spital, sa verifice daca cele sesizate de pacienti sunt mai mult sau mai putin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care il analizam, iar daca vedem ca scade gradul de satisfactie si creste numarul pacientilor care spun ca li s-a cerut spaga, trimitem acesti 'pacienti sub acoperire' ", a explicat luni ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, pentru Hotnews.

Ministrul Sanatatii mai spune ca, cu toate ca unii pacienti carora li se cere spaga in spitale i se adreseaza chiar ei pentru a se plange de cele intamplate, "ei spun ca nu vor sa sesizam organele de ancheta, ceea ce mi se pare ciudat".

"Eu cred ca sunt si medici cinstiti, dar stim cu totii ca lucrurile sunt inca nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient si spune: acesta este tariful. Sunt spitale in aceasta tara unde medicii spun: 'Nu este nevoie, multumim.' Eu cred ca nu merita acesti oameni, pentru cativa care fac asta, sa fie murdariti", adauga ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea mai subliniaza ca "Medicii spun ca ministrul are ceva cu ei. Ministrul nu are nimic cu ei, are grija de pacienti, pentru ca despre asta vorbim, pana la urma. Pana la urma, trebuie sa ne asumam cu totii niste lucruri. Haideti sa ne facem treaba!"

Ce parere au medicii din Romania?

Initiativa Sorinei Pintea, primita cu ostilitate de medici, care acuza ministrul si presa de "campanie impotriva lor"

Initiativa ministrului Sanatatii de a trimite "pacienti sub acoperire" pentru a indentifica angajatii din spitale care iau spaga a fost intampinata cu ostilitate de medici: cu toate ca, pe de o parte, medicii sustin ca nu conditioneaza actul medical de plic, iar cei care fac acest lucru ar fi foarte putini - un procent nesemnificativ, sustin ei - chiar si acei medici care sustin ca sunt onesti si nu primesc mita critica in bloc initiativa Ministerului Sanatatii, pe grupurile profesionale de pe retelele de socializare. Medicii o acuza atat pe Sorina Pintea, cat si presa, ca "duc o campanie impotriva lor".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri