Viorica Dancila anunta OUG prin care tratamentele indisponibile la stat vor fi decontate la clinicile private din tara

Premierul Viorica Dancila a declarat joi ca Executivul va completa legislatia pentru a le permite pacientilor cu afectiuni grave, care nu pot fi tratate in sistemul public, sa beneficieze de decontarea tratamentelor efectuate in strainatate sau asigurate de furnizori privati de servicii medicale din Romania.

"Vom aproba in sedinta de astazi mai multe masuri pentru cresterea accesului pacientilor la medicamente si servicii medicale performante. Vom completa legislatia pentru a permite pacientilor cu afectiuni grave, care nu pot fi tratate in sistemul public, sa beneficieze de decontarea tratamentelor efectuate in strainatate sau asigurate de furnizori privati de servicii medicale din Romania", a spus Dancila, la inceputul sedintei de Guvern, scrie Agerpres.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, anuntase, in martie anul acesta, ca are in vedere aceasta masura.

Sorina Pintea a anuntat atunci ca ia in calcul extinderea prevederilor Ordinului 50/2004 si la furnizorii privati de servicii medicale din tara. In prezent, Ordinul 50/2014 prevede accesul pacientilor la tratamente decontate in strainatate atunci cand acestea nu sunt disponibile in sistemul public din tara.

Ordinul 50/2004 prevede, in prezent, ca "Trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate se aproba de Ministerul Sanatatii numai pentru afectiunile care nu pot fi tratate in tara, pe baza unei documentatii medicale intocmite de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti."

Citeste si:
OUG pentru acordarea stimulentului de risc pentru 38.000 de...
Guvernul a aprobat OUG...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Sorina Pintea: Sistemul privat nu concureaza cu cel de stat, ci se completeaza unul pe celalalt

"Sistemul privat nu concureaza cu cel de stat, ci mai degraba se completeaza unul pe celalalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul sa beneficieze de servicii medicale de calitate, in concordanta cu prevederile legale, indiferent de statutul furnizorului care le presteaza", declara in luna martie ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Sorina Pintea mai spunea atunci ca "Este o alternativa cu beneficii pentru pacienti, dar si pentru sistemul de sanatate din Romania. Posibilitatea de a se trata in tara ofera un confort pacientului si il scuteste de costuri suplimentare cu deplasarea si cazarea in strainatate. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale atunci cand sistemul public nu poate oferi serviciile necesare, se va face in functie de costuri, ca si pana acum. Practic, furnizorul privat din tara va putea oferi servicii medicale decontate de stat in baza Ordinului 50, in conditiile in care pretul acestor servicii va fi mai mic decat cel din ofertele din strainatate", scrie Hotnews.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri