Ministerul Sanatatii propune majorarea cu 44% tarifelor pentru efectuarea de expertize medico-legale, argumentand masura prin inflatia ridicata din ultimul deceniu, in conditiile in care tarifele actuale nu au mai fost actualizate din 2006. Astfel, tariful pentru examinarea medicala a persoanelor in vederea autorizarii detinerii si purtarii armelor si munitiilor va creste de la 110 lei la 158 lei, iar autopsia medico-legala creste de la 302 la 435 lei.

Ministerul Sanatatii vrea sa majoreze cu 44% tarifele pentru efectuarea expertizelor, constatarilor si altor lucrari medico-legale, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern pus in dezbatere publica.

"In prezent tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale sunt aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1609/2006 cu modificarile ulterioare. Aceste tarife au fost stabilite in contextul legislativ si economico - financiar din perioada anterioara elaborarii si intrarii in vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, perioada caracterizata totodata printr-un nivel ridicat al inflatiei", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit sursei citate, actualizarea tarifelor prestatiilor medico-legale este necesara din urmatoarele motive: perioada relativ indelungata parcursa de la stabilirea cuantumului tarifelor, procentul de inflatie 44% in perioada 2006 - 2018, armonizarea cu prevederile Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, aflata in vigoare incepand cu 20 mai 2014 si ale Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, aflata in vigoare incepand cu 1 februarie 2010, mai ales in ceea ce priveste reformularea denumirilor unor prestatii, introducerea unor prestatii noi si eliminarea unor prestatii "depasite" din punct de vedere stiintific sau prevazute in alte reglementari legale.

Retail jobs

Cat costa acum o autopsie medico-legala?

Anexa proiectului prevede, spre exemplu, ca:

  • tariful de examinare a persoanelor si constatare a leziunilor traumatice va creste de la 38 de lei la 55 lei,
  • tariful de examinare a persoanelor pentru constatarea virginitatii, deflorarii, sarcinii, viduitatea sau avortul patologic va creste de la 50 de lei la 72 de lei,
  • tariful pentru examinarea persoanelor pentru constatarea infirmitatii sau incapacitatii de munca determinate de afectiuni patologice de la 50 de lei la 72,
  • tariful pentru examinarea medicala a persoanelor in vederea autorizarii detinerii si purtarii armelor si munitiilor va creste de la 110 lei la 158 lei
  • examinarea persoanelor pentru evaluarea capacitatii de conducere auto de la 63 la 91 de lei,
  • autopsia medico-legala creste de la 302 la 435 lei,
  • tariful pentru un examen toxicologic general (cautarea unui toxic necunoscut) va creste de la 600 de lei la 864 lei
  • compararea profilelor ADN in identificare, tarif pentru fiecare profil analizat, va creste de la 670 la 965 lei.

"In scopul realizarii unei structurari sistematizate si actualizate a prestatiilor medico-legale, in concordanta cu contextul legislativ si economic existent, propunem, alaturi de modificarea tarifelor actuale, reformularea denumirilor unor prestatii, introducerea unor noi denumiri, cu referire la urmatoarele aspecte principale: expertiza si noua expertiza medico-legala in concordanta cu contextul legislativ si economic existent pentru amanarea/intreruperea pedepsei privative de libertate pentru motive medicale; setul minim de manopere si investigatii standard corespunzatoare autopsiei medico-legale; autopsierea/reautopsierea medico-legala a cadavrelor exhumate; prelevarea probelor biologice de la cadavrele exhumate in vederea expertizarii genetice judiciare sau a cercetarii relatiilor de inrudire biologica; expertiza genetica judiciara, suplimentul de expertiza genetica judiciara si noua expertiza genetica judiciara; stocare probe biologice umane in scop de expertizare genetica si a extractelor de ADN uman; expertiza medico-legala pentru stabilirea profilului ADN; expertiza si noua expertiza medico-legala si suplimentul de expertiza medico-legala pentru cercetarea filiatiei biologice prin examen ADN; expertiza medico-legala pentru cercetarea identitatii probelor biologice prin examen ADN; screening toxicologic complex din esantioane biologice pentru determinarea prezentei unui toxic necunoscut, cu determinarea cantitativa a substantei toxice identificate; screening toxicologic complex din esantioane biologice pentru determinarea prezentei drogurilor/medicamentelor, cu determinarea cantitativa a drogului sau medicamentului identificat", se arata in nota de fundamentare.

Citeste si:
S-a sinucis sau nu patronul Hexi Pharma? Concluzia PICCJ
S-a sinucis sau nu patronul...
Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri