Arad: Liste de asteptare de pana la sapte luni pentru un examen RMN platit prin Casa de Asigurari

Pacientii din Arad care vor sa isi faca un RMN sunt nevoiti sa astepte pana la sapte luni daca vor sa beneficieze de plata prin Casa de Asigurari de Sanatate, in caz contrar fiind nevoiti sa achite intre 480 si 770 de lei pentru ca centrele de imagistica si-au epuizat fondurile pentru astfel de examinari.

In judetul Arad, examene RMN se pot face in trei centre medicale private, dar si la ambulatoriul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU), scrie Agerpres.

Pacientii reclama insa ca sunt nevoiti sa plateasca sume mari pentru acest tip de examen medical, daca nu vor sa fie trecuti pe liste de asteptare pe care le vine randul abia in luna decembrie sau chiar anul viitor.

O pensionara care a fost trimisa de medicul ortoped pentru a face un RMN, din cauza unor probleme la genunchi, a declarat ca nu a gasit niciun centru medical care sa o primeasca mai devreme de trei luni.

"La toate centrele mi-au spus ca doar pe bani si trebuie sa platesc 500 sau 770 de lei, ca nu mai au fonduri. Pe liste de asteptare as putea ajunge la RMN doar la sfarsitul lunii noiembrie sau in decembrie", a declarat Mariana Hondrea.

Citeste si:
Cat costa o investigatie RMN in clinicile private din Bucuresti
Cat costa o investigatie RMN...

Contactati telefonic, reprezentantii celor trei centre private de imagistica au spus ca numarul solicitarilor pentru examinari RMN platite de stat este foarte mare, iar fondurile au fost epuizate. Astfel, cel mai mult se asteapta la Centrul de Diagnostic Imagistic Affidea, unde pacientii sunt informati ca peste sapte luni pot fi primiti. La Medlife Genesys Arad si Infomedica Arad se asteapta pe liste pana in noiembrie - decembrie.

In cazul ambulatoriului SCJU Arad, programarile se fac doar la ghiseu si doar o zi pe luna, respectiv in 18 septembrie pot merge cei interesati. Reprezentantii spitalului spun ca ,si in acest caz, pacientii sunt trecuti pe liste de asteptare, iar randul le vine in doua-trei luni, in functie de numarul cererilor ce vor fi inregistrate.

Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Arad, Gheorghe Domsa, a declarat, pentru AGERPRES, ca in acest an, fondurile alocate celor patru contractanti pentru imagistica RMN vor fi mai mari decat anul trecut. Astfel, in 2018 s-au alocat 3,9 milioane de lei, suma care a fost deja alocata si in acest an, dar care va fi suplimentata in urmatoarea perioada.

"S-au alocat fonduri peste nivelul anului trecut, dar numarul solicitarilor de examinari RMN este in continua crestere. Medicii prescriu mai ales pentru patologia ortopedica si articulara, mai putin pentru afectiuni foarte grave, precum cancerele", a precizat Domsa.

Citeste si:
Primăria Arad propune prelungirea funcționării teraselor până la...
Primăria Arad propune...

Pentru pacientii care prefera sa achite contravaloarea unui examen RMN, in Arad pretul unei astfel de examinari este cuprins intre 480 de lei si 800 de lei.

Sursa foto: Shutterstock / Dmytro Zinkevych

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri