Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a propus miercuri triplarea amenzilor minime pentru proprietarii de terenuri care nu le curata de ambrozie.

Propunerea a fost facuta la un Comandament care a avut loc la Primaria Capitalei si la care au participat factorii responsabili cu implementarea planului de masuri privind combaterea ambroziei pe teritoriul Bucurestiului, scrie Agerpres.

"Acum putem direct, incepand cu acest Comandament, sa propunem si sa adoptam impreuna masura ca la inceputul sezonului cald, cand agentii constatatori, agentii agricoli si reprezentantii primariilor de sector, in momentul identificarii acestor terenuri pe care creste ambrozia, dupa somatie si notificare, sa aplice direct cuantumul maxim al amenzilor prevazute de lege pentru aceste tipuri de contraventii. (...) Pentru persoanele fizice e un minim de 750 de lei si avem un maxim de 5.000 de lei. Asa cum spuneam, somatie, notificare si direct amenda maxima 5.000 de lei pentru persoanele fizice. In cazul persoanelor juridice, avem acum un minim de 5.000 de lei si un maxim de 20.000 lei. La fel, somatie, notificare si direct cuantum maxim. In paralel cu aceasta hotarare (...) propunerea mea este sa transmitem in scris rugamintea Guvernului de a modifica Legea 62/2018 privind combaterea ambroziei si HG 707 de anul trecut, astfel incat sa putem tripla minimum de la fiecare categorie. Practic, pentru persoanele fizice minimum sa fie 2.250 de lei, iar in cazul persoanelor juridice minimum sa fie 15.000 de lei", a precizat Gabriela Firea.

Ea a subliniat ca trebuie gandite masuri mai dure. "Nu sunt omul care sa fie adeptul amenzilor sau masurilor coercitive sau sa ne indreptam agresiv impotriva populatiei sau a agentilor economici, dar cata vreme detinatorii de terenuri, fie ca sunt in proprietate sau in administrare, nu iau in serios ca avem din ce in ce mai multi romani care sufera de aceste alergii la ambrozie inseamna ca legea nu e suficienta", a afirmat Firea.

Prefectii din Bucuresti si Ilfov au spus ca sustin initiativa primarului.

Consilierul municipal ALDE Tudor-Tim Ionescu este de parere ca atata timp cat orice persoana sanctionata, conform unui ordin de la Ministerul Finantelor, poate plati in 15 zile jumatate din minimul amenzii orice demers intreprins e aproape inutil.

Viceprimarul Aurelian Badulescu a aratat ca in Delta Vacaresti pe 7 hectare din 34 este ambrozie. In context, Gabriela Firea a mentionat ca in Delta Vacaresti nu se poate interveni, pentru ca a fost data in administrarea unui ONG de Ministerul Mediului.

Directorul Directiei de mediu, Simona Popa, a spus ca s-au inventariat vara aceasta 223 de terenuri aflate in administrarea institutiilor subordonate CGMB, iar pe 14 s-a identificat ambrozie. Ea a mentionat ca pe sapte s-a intervenit in august - septembrie, iar pe restul se va actiona saptamana viitoare.

Firea a mentionat ca aproape jumatate din suprafata Capitalei reprezinta terenuri private, exceptand parcurile, gradinitele publice, aliniamentele, bulevardele. Ea a spus ca in Bucuresti s-au dat 43 de avertismente si noua amenzi pentru neeradicarea ambroziei.

Edilul a informat ca sunt 347 de terenuri identificate cu ambrozie de primarii de sector.

"Vom depune la Guvern propunerile venite din partea celor care au intervenit la Comandament. Mai avem o idee - sa se prevada in legislatie ca acolo unde nu e identificat proprietarul terenului curatarea de ambrozie sa se poata realiza de autoritatea locala, dar sa se poata cuantifica acele cheltuieli si sa fie considerate cheltuieli eligibile", a adaugat Firea.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri