La finalul lunii octombrie trecem la ora de iarna, moment in care va trebui sa dam ceasurile inapoi cu o ora. Data stabilita pentru intrarea in vigoare a orei de iarna in Romania pica in ultimul weekend din octombrie.

Schimbarea orei are loc de doua ori pe an, in lunile martie si octombrie. In luna martie a anului are loc trecerea la ora de vara, moment in care ceasul se da cu o ora inainte, iar in octombrie romanii trec la ora de iarna, dand ceasurile cu o ora inapoi. Romania a adoptat ora de iarna incepand din anul 1932, aceasta fiind folosita de peste 100 de tari din intreaga lume.

Trecere la ora de iarna ofera cetatenilor o ora in plus de somn, dar si ocazia de a se bucura de mai multa lumina naturala in timpul zilei, perioada ce odata cu venirea anotimpurilor friguroase devine mai scurta, noptile geroase preluand conducerea.

Ora de iarna 2019: cand se schimba ora

Ora se va schimba in ultimul weekend din luna octombrie. In noaptea dintre 26 octombrie si 27 octombrie, Romania va trece la ora de iarna, moment in care ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Inainte de schimbarea orei are loc echinoctiul de toamna, pe 23 septembrie. Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Singurele exceptii sunt in regiunile polare. Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Tot acest proces a creat o serie de polemici, dezbatute intens la nivelul Uniunii Europene. In martie, deputatii din Parlamentul European au votat abolirea schimbarilor sezoniere ale orei in Uniunea Europeana in anul 2021; 410 eurodeputati au votat pentru propunere, 192 impotriva si 51 s-au abtinut.

In conformitate cu o propunere adoptata la inceputul lunii martie si de Comisia pentru transport si turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunta la practica de a-si schimba ora de doua ori pe an si vor decide daca prefera sa ramana la ora standard sau de iarna sau sa mentina permanent ora de vara.

Romania nu a luat inca o decizie, daca va pastra ora de vara sau ora de iarna. Tarile din Uniunea Europeana trebuie sa hotarasca si sa anunte Comisia Europeana pana in aprilie 2020, daca aleg sa faca pentru ultima oara trecerea la ora de iarna sau de vara.

Trecerea la ora de iarna: ce se intampla cu tarile care vor sa revina in mod permanent la aceasta

Conform proiectului de rezolutie, tarile europene care decid sa mentina permanent ora de vara vor efectua ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie a anului 2021. Pe de alta parte, tarile care prefera sa ramana la ora standard sau de iarna isi vor putea schimba ora pentru ultima data in ultima duminica din octombrie 2021.

Statele membre trebuie sa informeze Comisia Europeana asupra alegerii lor inainte de aplicarea masurii pana in aprilie 2020, iar apoi sa se coordoneze cu executivul comunitar pentru ca deciziile individuale luate sa nu afecteze functionarea pietei unice.

Aceasta coordonare inseamna practic ca toate partile sa-si depaseasca problemele in domenii precum orarul zborurilor si al altor mijloace de transport. Daca Comisia Europeana sesizeaza probleme cu implementarea, poate dispune o intarziere de 12 luni.

Comisia Europeana a propus in 2018 abolirea schimbarii sezoniere a orei dupa un sondaj la nivelul UE, in urma caruia masura s-a bucurat de un sprijin coplesitor. Practic, din 4,6 milioane de raspunsuri, 84% au fost in favoarea renuntarii la schimbarile orare.

Initial, Comisia a dorit sa impuna la renuntarea la aceasta practica din 2019, dar rapiditatea demersului a intampinat rezistenta din partea unora dintre statele membre.

Sursa foto: Free-Photos | Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri