Cu o luna inainte de venirea iernii, romanii nu stiu daca vor avea apa calda si caldura in sezonul rece. Nu este un secret ca sistemele de incalzire centralizata din tara sunt in colaps: din 315, au ramas mai putin de 50. La Bucuresti, al doilea cel mai mare sistem de termoficare din Europa, dupa cel din Moscova, este de multi ani intr-o criza financiara si tehnica. Iar solutiile intarzie sa apara, scrie Digi24.ro.

Exista fonduri europene care ar putea fi folosite pentru lucrari majore de investitii in retea, cu conditia sa fie atrase pana anul viitor.

In acest moment tevile RADET sunt ciuruite si pierd 2,6 milioane de litri pe ora pe timp de iarna. Apa pierduta in pamant trebuie inlocuita cu apa noua, iar aceasta trebuie tratata. Nu exista capacitatea de a trata o cantitate de apa atat de mare in Bucuresti, asa ca in sistem se introduce apa netratata, care distruge si mai rau tevile, plus cazanele ELCEN.

Claudiu Cretu, administrator special ELCEN: „Sistemul, intr-adevar, s-a degradat continuu din cauza lipsei de investitii si lipsei de finantare. Ce e de facut in acest moment. Intr-adevar, pe termen foarte scurt, reparatii si carpeli astfel incat sa trecem iarna. Avem fonduri europene nerambursabile, sute de milioane de euro pe care sa le luam”.

Otilia Nutu, analist: „Criza asta din Bucuresti, institutional vorbind, este legata de faptul ca Primaria pur si simplu nu plateste subventia”.

Citeste si:
Firea: Apa calda, livrata la parametri normali. Opozitia o contrazice
Gabriela Firea: Caldura si...

Citeste materialul integral pe Digi24.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
PMB cumpara energie termica si de la alti furnizori in afara de ELCEN