1 din 2 cutii de medicamente comercializate in farmaciile europene este un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala, in total, existand mai mult de 200 de ingrediente farmaceutice active disponibile fara prescriptie medicala in Europa.

Afectiunile care pot fi gestionate cu ajutorul produselor ce se elibereaza fara prescriptie medicala, respectiv OTC-uri sau medicamente fara reteta, suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, includ de obicei alergii, afectiuni gastrointestinale, taieturi, muscaturi si eruptii cutanate, tuse si raceala, diferite tipuri de durere si multe altele. Alergiile, durerile de cap si racelile sunt cele mai raspandite afectiuni comune in intreaga lume, 97% din populatie suferind cel putin o data in ultimul an de cel putin una dintre acestea .

Cum ne ingrijim in sezonul rece?

„O atentie sporita ar trebui acordata ingrijirii personale in sezonul rece, cand sistemul nostru imunitar devine mult mai vulnerabil in fata racelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scazute de afara, frigul, trecerea brusca de la cald la rece si chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afectiunilor respiratorii. Riscul de a ne imbolnavi creste si pe masura ce petrecem mai mult timp in incaperile inchise, alaturi de alte persoane care ar putea fi contagioase. Daca simptomele nu ne pun viata in pericol, ne putem trata responsabil si acasa. Pentru acest lucru, este extrem de important sa ne informam corect, din surse avizate, o sursa valoroasa de informare fiind chiar farmacistul,” declara Farm. Nicoleta Radu, Vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.

In cursul unui an, adultii pot avea de la 2 pana la 4 episoade de raceala, in timp ce copiii pot raci de la 6 pana la 12 ori pe an. De altfel, raceala este una dintre afectiunile comune pentru care s-au achizitionat cele mai multe produse fara reteta la pe parcursul anului trecut in intreaga lume, urmata indeaproape de durerea de cap si de tuse.

Automedicatia responsabila, bazata pe informare corecta, poate reprezenta o optiune eficienta de ingrijire a sanatatii. Aceasta ar aduce beneficii atat pentru consumatori si pacienti, cat si pentru personalul medical si pentru intregul sistem de sanatate.

„Este foarte important ca utilizatorii acestor produse sa citeasca de fiecare data informatiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar daca le-au mai folosit si cu alta ocazie. De aici pot afla in ce categorie se incadreaza produsele utilizate, care sunt substantele din compozitia acestora, care sunt indicatiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reactii adverse ale acestora”, declara Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Cate cutii de medicamente au cumparat europenii in 2018?

In 2018, 8,5 miliarde de cutii de medicamente fara reteta si 1,2 miliarde de cutii de minerale si vitamine au fost achizitionate de europeni, cu scopul de a-si imbunatati sanatatea si pentru a-si mentine bunastarea.

RASCI, ca entitate reprezentativa pentru segmentul de medicamente fara prescriptie medicala, suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, sustine administrarea responsabila si avizata a acestor categorii de produse prin informarea corecta si educarea consumatorilor din Romania.

In acest sens, asociatia desfasoara campania „Despre sanatate, cu responsabilitate”, un demers educational asumat pe termen lung, care isi propune sa contribuie la informarea si educarea consumatorilor si pacientilor romani cu privire la utilizarea corecta a medicamentelor fara prescriptie medicala, suplimentelor alimentare si dispozitivelor medicale pentru ingrijire personala, pentru ca acestia sa poata lua decizii informate privind modul in care isi gestioneaza propria sanatate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri