Presedintele Aliantei Romane de Preventie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, atrage atentia ca in tara noastra nu exista nicio strategie sau vreun program national de prevenire a sinuciderii.

"In multe tari din Europa si din lume, aici ma gandesc mai ales la Australia, exista programe de preventie a sinuciderii foarte bine puse la punct. In Europa, un program foarte frumos este in Finlanda. Pe de alta parte, trebuie sa spun un lucru si anume ca in Romania nu avem nici macar o strategie nationala de prevenire a sinuciderii, ca sa nu mai vorbesc ca nu avem lege. In Legea sanatatii mintale care functioneaza in tara noastra din 2002 exista doar implicit referiri la riscul suicidal, dar nu avem o lege tintita pe aceasta problematica atat de grava, care duce la cresterea mortalitatii", a spus Cozman, sambata, la Sibiu, conform Agerpres.ro.

Ea a sustinut ca medicii ar trebui sa-i influenteze pe politicieni sa ia masuri ce tin de o strategie nationala de preventie a sinuciderii.

"Sinuciderea este un indicator al sanatatii populatiei. (...) E o problema care e privita foarte serios in toate partile lumii. Sa speram ca vom avea forta destula noi, corpul medical, ca sa influentam factorul decizional, politic, pentru a implementa masuri ce tin de strategia nationala de preventia sinuciderii", a afirmat presedintele ARPS.

Doina Cozman participa sambata, la Facultatea de Medicina din Sibiu, la Conferinta nationala dedicata prevenirii sinuciderilor in Romania.

Citeste si:
Orban: Bugetul Sanatatii nu va scadea, ci va creste cu cateva miliarde
Orban: Bugetul Sanatatii nu...

In 2018, s-au inregistrat oficial aproape 2.500 de sinucideri in Romania, potrivit unui raport publicat de Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", a precizat dr. Silviu Morar, fost decan al Facultatii de Medicina din Sibiu.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Educatia si sanatatea, cele mai urgente probleme din Romania