Ministrul Educatiei a finalizat proiectul de ordin care schimba admiterea la liceu si a eliminat obligativitatea mediei minime de 5 pentru inscrierea in invatamantul liceal. Elevii vor putea intra la liceu daca au sustinut Evaluarea Nationala, indiferent de nota obtinuta.

Proiectul care modifica Ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea si desfasurarea admiterii la liceu, prevede o singura conditie pentru elevii care vor sa urmeze liceul, la prima repartizare computerizata dupa Evaluarea Nationala din vara: sa fi sustinut examenele Evaluarii Nationale de la clasa a VIII-a, scrie edupedu.ro.

Astfel, Proiectul de ordin realizat de Monica Anisie prevede modificarea articolului 2, alineatul 10, astfel, potrivit documentului:

“1. La articolul 2, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
‘La repartizarea computerizata din prima etapa de admitere participa numai elevii care au sustinut evaluarea nationala.’ (fara a fi facuta vreo precizare legata de medie)

In urma cu cateva luni, o prevedere publicata in Monitorul Oficial si semnata de fostul ministrul interimar Daniel Breaz arata ca invatamantul profesional devenea obligatoriu pentru elevii care sustineau Evaluarea Nationala si obtineau o medie de admitere sub 5.

Citeste si:
Mediul de business propune solutii concrete la problemele din educatie
Mediul de business propune...

Potrivit datelor de la acea vreme elevii care sustinea Evaluarea Nationala 2020 si care urmau sa obtina o medie de admitere la liceu sub 5 nu ar fi intrat in procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocationale. Singura ruta catre care se puteau indrepta era cea profesionala, de 3 ani, duala sau clasica.

Ministerul Educatiei a publicat in dezbatere publica ordinul care elimina obligativitatea scolii profesionale pentru elevii cu medii sub 5.

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Efectul major al introducerii limitei notei 5 la admiterea in liceu
Setari Cookie-uri