APADOR-CH cere Avocatului Poporului sa conteste Taxa Oxigen, pentru masinile poluante, impusa de Primaria Capitalei

ONG-ul APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului o sesizare prin care ii cere sa atace in contencios administrativ hotararea care instituie asa numita Taxa Oxigen, pe motiv ca e nelegala si discriminatorie, informeaza G4Media.

”In loc sa fie precedata de masuri complementare de modernizare a transportului in comun, noua taxa votata de CGMB este doar o actiune discriminatorie si de limitare a exercitarii dreptului la proprietate pentru unii cetateni. APADOR-CH considera ca Taxa Oxigen este impusa de municipalitate printr-o hotarare nelegala, intrucat cuprinde prevederi ce afecteaza grav dreptul de proprietate privata (garantat de articolul 44 din Constitutie), iar aceste restrangeri ale unor drepturi fundamentale nu pot fi facute decat printr-o lege, de catre Parlament, nu printr-o hotarare de consiliu local”, arata ONG-ul in comunciatul citat.

APADOR sustine ca Hotararea Consiliului Genral nr. 539/2019 ”restrange sever exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, deoarece un atribut esential al dreptului de proprietate asupra unui bun este dreptul de a folosi acel bun”.

Reamintim ca hotararea prevede ca proprietarilor de autovehicule non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 le este interzis sa circule cu autoturismele in Bucuresti, incepand cu anul 2022.

APADOR – CH sustine decizia CGMB este si discriminatorie: in timp ce autoturismele persoanelor fizice sunt supuse unor interdictii/restrictii absolute sau relative (plata de taxe) pentru circulatia prin Bucuresti sau prin anumite zone ale municipiului, autovehiculele autoritatilor/institutiilor publice nu sunt supuse niciunei interdictii/restrictii. Institutiile publice sunt plasate astfel deasupra regulilor care li se aplica numai cetatenilor.

Citeste si:
Politistii ar putea ramane fara arme pentru prinderea infractorilor
APADOR-CH vrea modificarea...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

Din aceste motive, APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului sa faca un control al legalitatii masurilor adoptate prin Hotararea CGMB nr. 539/2019 si, in cazul in care CGMB nu remediaza incalcarile de lege descrise mai sus, sa sesizeze instanta de contencios administrativ pentru anularea acestei hotarari.

De asemenea, Avocatul Poporului ar trebui sa solicite instantei de judecata suspendarea efectelor Hotararii CGMB nr. 539/2019 pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri