Vicepremierul Raluca Turcan a anuntat lansarea mai multor programe de screening privind cancerul si hepatita, din bani europeni, in valoare de 103 milioane de euro.

"Astazi, este o zi in care 103 milioane de euro, bani din fonduri europene, sunt lansati pentru a fi folositi intr-un program de screening. Beneficiari sunt peste un milion de persoane din diferite zone ale tarii. Astazi lansam programul de preventie privind trei tipuri de cancer - mamar, de col uterin si de colon, cat si pentru hepatitele B si C. Acestea sunt programe de preventie", a declarat Turcan, citata de Agerpres.

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a precizat ca aceste programe sunt "doar piesele dintr-un puzzle mai mare" - un master-plan impotriva cancerului.

"Dupa cum ati vazut cu totii, saptamana trecuta, s-a publicat raportul Comisiei Europene care arata situatia dezastruoasa in care se gaseste sistemul sanitar din Romania, iar pentru cancer, o boala pe care ne focusam eforturile, am gasit o solutie prin acest master-plan. Practic, avem aceste programe de screening care sunt programe finantate prin bani europeni, pe care le vom incadra si le vom adapta la programele pe care le dezvoltam prin fondurile de la bugetul de stat, atat ale Ministerului Sanatatii, cat si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", a explicat Costache.

El a afirmat ca programele lansate miercuri vor incepe sa functioneze efectiv in al doilea trimestru al anului viitor.

Potrivit ministrului Sanatatii, se vor suplimenta fondurile pentru programele de detectie rapida a cancerului prin imagistica de inalta performanta, pentru ca listele de asteptare pe care sunt trecuti pacientii sa dispara.

"Screeningul va fi completat cu imagistica de inalta performanta. De asemenea, in premiera, vom introduce in 2020, un program multidisciplinar de chirurgie oncologica. Scopul tuturor acestor masuri este de a detecta cancerul cat mai precoce, astfel incat sa avem cat mai putini pacienti in stadiile 3 si 4 si sa ii trecem spre stadiile 1 si 2, in care prognosticul este mult mai bun, pastrand, evident, finantarea, si chiar crescand-o, pe programele de radio si chimioterapie", a mentionat Costache.

El a informat ca s-a creat, sub patronajul premierului si al Ministerului de Finante, grupul de lucru interministerial pentru politica medicamentului.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri