Intr-o gospodarie romaneasca (formata din 2,6 persoane) intra lunar venituri medii de 4.872 lei, iar cheltuielile se ridica la 86,3% din aceastea. Astfel, romanii cheltuiesc 4.202 lei lunar/gospodarie, iar aproape 215 lei sunt alocati achizitionarii de haine si incaltaminte. Doar 3,28 lei merg la educatie si 124 lei la sanatate.

Pe ce se duc banii romanilor

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in medie, 31,3% din consumul gospodariilor, potrivit datelor INS, privind veniturile si cheltuielile populatiei, in trimestrul al treilea din acest an.

Acestea sunt cheltuielile de consum ale romanilor

Astfel, intr-o luna, o gospodarie din Romania are cheltuieli de aproximativ 214 lei pentru imbracaminte si incaltaminte, in timp ce pentru educatie sunt alocati doar 3,28 lei, iar pentru sanatate 123,6 lei.

Mai putin decat pentru haine si pantofi cheltuim si pentru mobila si intretinerea locuintei (153,77 lei), transport (178,59 lei), comunicatii (118,62 lei), recreere si cultura (174,08 lei), hoteri si restaurante (51,24 lei)

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri