Cartile de identitate romanesti se vor schimba din august 2021, pentru a respecta standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene. Noul act electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoanele cu varsta de 12 ani, va veni cu garantii suplimentare de securitate si va tine locul unui card de sanatate. Prin intermediul lui, cetatenii vor interactiona online cu autoritatile publice si vor solicita prestarea de servicii publice.

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de modificarea a actelor de identitate ale cetatenilor romani, pentru a aplica regulamentul Uniunii Europene, in principal cele care privesc elementele de securitate.

Incepand din luna august a anului viitor, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE.

Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice, anunta Ministerul.

Prin intermediul noului act de identitate, cetatenii romani vor putea, indiferent de locul unde se afla (in Romania sau in afara teritoriului national), sa interactioneze online cu autoritatile administratiei publice si sa solicite prestarea de servicii publice. Intrucat, identitatea se certifica prin mecanisme similare semnaturii electronice, prezenta fizica a cetateanului, la ghiseu, nu va mai fi necesara, acesta putand accesa de la distanta servicii, precum: inmatricularea unui autovehicul, obtinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizatii sau a altor documente de la autoritatile publice, depunerea unor declaratii personale prevazute de lege s.a.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea in platforma informatica a asigurarilor de sanatate si, in aceste conditii, va asigura „functionalitatea de card de sanatate”.

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu varsta de 12 ani si, optional, sub aceasta varsta, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali.

Mai mult, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot obtine un act electronic de identitate, fara a mai fi necesara stabilirea domiciliului in Romania.

Doua noi carti de identitate

Pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronica de identitate, va exista optiunea de a solicita eliberarea unei carti de identitate simple; aceasta nu va contine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate, precizeaza Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, urmeaza sa fie introduse doua noi tipuri de acte de identitate:

  • cartea de identitate simpla – care urmeaza sa fie eliberata doar cetatenilor cu domiciliul in Romania care nu doresc sa-si exercite dreptul la libera circulatie in baza actului de identitate; actul de identitate nu va fi prevazut cu cip;
  • cartea temporara de identitate – care urmeaza a fi eliberata doar la cerere, cetatenilor care vor avea nevoie de un act de identitate pentru perioada necesara producerii si inmanarii cartii electronice de identitate; cartea temporara de identitate va avea o perioada de valabilitate de 45 de zile, necesara acoperirii intervalului de aproximativ 20 de zile presupus de eliberarea cartii electronice de identitate.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de catre Compania Nationala „Imprimeria Nationala”.

Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri