Vaccinul antigripal nu mai exista pe stoc la niciun producator, astfel ca, la acest moment, trebuie sa luam masuri de precautie, iar triajul copiilor din scoli si gradinite este foarte important, a declarat, miercuri, Amalia Serban, directorul de sanatate publica din Ministerul Sanatatii.

Amalia Serban a precizat ca, pentru a fi eficienta, vaccinarea antigripala trebuie facuta in lunile septembrie-octombrie, scrie G4Media.

Pentru actualul sezon, Ministerul Sanatatii a cumparat aproape 1,5 milioane de doze.

„A fost un an bun pentru vaccinarea antigripala si deja am demarat discutiile pentru contractul de anul acesta, iar toate persoanele care doresc sa se vaccineze pentru sezonul urmator sa informeze medicii de familie”, a adaugat Amalia Serban.

Ea a precizat ca a fost redactat un proiect de protocol cu Ministerul Educatiei pentru a monitoriza mai bine situatia copiilor in unitatile de invatamant. „Atunci cand sunt cresteri ale numarului de cazuri de gripa se pot lua decizii punctuale. Daca sunt 3 cazuri, nu trebuie inchisa toata scoala. Pot fi suspendate cursurile intr-o clasa sau doua”, a explicat directorul de sanatate publica din Ministerul Sanatatii.

Citeste si:
Ministerul Sănătății primește o donație de un 1 milion de măști de...
eMAG donează un milion de...

Amalia Serban a explicat ca este atributia medicului si a asistentei scolare de a face triajul copiilor in fiecare dimineata, iar profesorii ar trebui sa observe daca sunt copii manifesta simptome si sa cheme parintii sa-si ia copiii acasa.

Ea a precizat insa ca „profesorii nu se simt foarte confortabil sa ia ei aceasta decizie”, astfel ca se va stabili cum se va proceda.

Saptamana trecuta s-a inregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelasi subtip), iar specialistii se asteapta in perioada urmatoare la o circulatie mai intensa a virusurilor gripale.

Pana la data de 12 ianuarie 2020 au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit in cadrul campaniei Ministerului Sanatatii.

Citeste si:
47 de persoane au murit din cauza gripei în România
INSP: 47 de persoane au murit...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Noi informații despre primul caz de coronavirus din România
Setari Cookie-uri