Proiectul unui bloc de cinci etaje pe Calea Victoriei, vizavi de Palatul Cantacuzino, aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti

Consiliul General al Capitalei a aprobat planul urbanistic zonal pentru realizarea unei constructii de cinci etaje pe Calea Victoriei nr. 200, in apropierea Palatului Cantacuzino si a Casei cu cariatide, anunta Agerpres.

Proiectul, care vizeaza un teren in suprafata de 1.320 mp, proprietate privata, a fost adoptat cu 30 de voturi favorabile, 7 abtineri si 10 impotriva.

Este vorba despre un teren situat in zona protejata nr. 16 - Calea Victoriei/strada simbol al orasului. Amplasamentul se afla in raza de protectie a unor cladiri incluse in Lista monumentelor istorice din Municipiul Bucuresti, precum Palatul Cantacuzino (Calea Victoriei nr. 141), Casa Dissescu - Institutul de Istoria Artei 'G. Oprescu' (Calea Victoriei nr. 196), Casa cu cariatide (Calea Victoriei nr. 202).

In zona respectiva este permis un regim de inaltime maxima de 16 metri (peste inaltimea admisa se accepta suplimentarea cu maxim doua niveluri, retrase in gabarit), un procent de ocupare a terenului (POT maxim) de 65% si un coeficient de utilizare a terenului (CUT maxim) de 3 mp ADC/mp teren.

Pe de alta parte, proiectul propus prevede un POT maxim de 70%, CUT maxim de 3,6 mp ADC/mp teren si o inaltime maxima de 25 de metri (2S+P+2/3E-3/4/5 E).

Citeste si:
[VIDEO] Un tânăr și-a lăsat BMW-ul, în mijlocul străzii, ca să-și...
Un tânăr și-a lăsat mașina,...

"Se solicita sustinerea volumetrica a frontului Caii Victoriei intre cladirile monument Casa cu cariatide si Casa Dissescu, vis-a-vis de Palatul Cantacuzino, la nivelul fondului construit existent, de valoare exceptionala. La Calea Victoriei se va consolida si moderniza cladirea existenta, cu respectarea inaltimii la cornisa a Casei cu cariatide. Spre spatele parcelei se va realiza o extindere cu regimul de inaltime admis de 2S+P+3E-4/5E. Se solicita asigurarea conditiilor de protectie pentru cladirea monument din proximitate - Casa cu cariatide, inclusa in Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucuresti la nr. 2222 - B II M B - 19876, atat prin studii de specialitate (evaluarea structurii de rezistenta, studiu geotehnic, plan de masuri pentru asigurarea cladirii) cat si pe toata perioada derularii lucrarilor de executie", prevede avizul.

Cladirea ar urma sa aiba un profil functional mixt - servicii, birouri, locuire.

Intr-o declaratie acordata presei, consilierul municipal USR Bogdan Stroe a apreciat ca proiectul afecteaza patrimoniul urbanistic al Capitalei.

"E vorba de un imobil pe Calea Victoriei, o casa monument istoric, care practic va fi distrus. Se va pastra o imitatie a fatadei existente, iar in spatele lui, pe toata parcela, se va construi un bloc. Am vazut tehnica asta folosita si in alte locuri din Bucuresti. Pe Maria Rosetti 38 puteti vedea cum dintr-un monument istoric a ramas o fatada de ipsos care imita fatada originala si din ea tasneste un bloc cu zece etaje. (...) Asistam sedinta de sedinta la distrugerea sistematica a patrimoniului urbanistic bucurestean. Astazi am avut Calea Victoriei 200. Sedinta trecuta am avut blocurile din Aleea Modrogan", a spus el.

Citeste si:
Peste 250 de imobile din sectoarele 2, 4 şi 5 au rămas fără apă caldă
Peste 250 de imobile din...

Sursa foto: GEORGE CALIN | AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri