Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, sustine ca este necesara gasirea unei variante pentru acordarea alocatiilor, astfel incat sa existe o siguranta ca banii sunt folositi in interesul copiilor si nu pentru alta cheltuieli, cum ar fi jocul la pacanele.

"Resursele publice destinate copiilor trebuie sa ajunga chiar la acestia. Este cunoscuta realitatea conform careia de alocatiile copiilor (mai) beneficiaza si apartinatorii/parintii pentru cu totul alte cheltuieli decat cele necesare cresterii si dezvoltarii copilului. Se mai joaca si la pacanele", declara ministrul Violeta Alexandru, intr-o postare pe Facebook.

In Constitutia Romaniei este garantat dreptul copilului de a primi alocatie dar este la latitudinea autoritatilor sa gaseasca cele mai bune solutii pentru ca banii chiar sa adreseze nevoile copilului.

Aceasta admite ca a ridicat in discutie ideea eficientizarii sistemului actual si ca o solutie ar putea fi voucherele.

"Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gandi o legatura a sistemului de distributie cu scoala, ca sa incurajam parintii sa vina mai des la scoala. In alte state membre UE alocatia de stat este fie conditionata de veniturile parintilor (Slovenia, Italia), fie de numarul de copii din familie (Franta). Multe alte state acorda vouchere ca sprijin pentru gradinita, pentru nou-nascuti, pentru baby-sitting, etc", adauga aceasta.

Din toate aceste motive, personal, nu vad alta solutie de reglementare decat printr-o larga consultare publica pe care o voi lansa, la momentul oportun.

Si ministrul demis si din nou propus al Finantelor, Florin Citu, ar sustine varianta inlocuirii alocatiilor pentru copii cu vouchere, acest sistem fiind folosit si in Statele Unite ale Americii pentru a se asigura ca banii nu vor fi folositi de parinti in alte scopuri.

Foto principal: Shutterstock

Foto Violeta Alexandru: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri