Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunta intr-o postare pe Facebook, ca persoanele dispunand de informatii dupa 1 aprilie 2001 vor putea fi scutite de prezentarea adeverintelor de vechime, adaugand ca se va realiza accesul in Revisal pentru Casele de Pensii.

"Va fi, pana la urma, acces si pentru Casele de Pensii in Revisal. Indiferent de problemele gasite si nerezolvate, probleme vechi, voi schimba lucrurile in mandatul meu. Nu mai revin la “Nu se poate”. Se va putea. Insa, accesul in Revisal pentru Casele de Pensii inseamna astazi faptul ca doar persoanele dispunand de informatii dupa 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverintelor de vechime", se arata in postarea ministrului.

Ce se intampla cu informatiile de dinainte? De ce nu sunt disponibile in format digital? De ce si astazi oamenii sunt pusi sa vina cu adeverinte, unii sa caute, cu mari eforturi, societatile la care au lucrat pentru diferite informatii?

Ministrul Violeta Alexandru a adaugat ca situatia gasita in sistem este grava si ca nu pot sa intelege cum de nu a pasat nimanui de aceste probleme.

Scris legi e usor (marca PSD), mai greu este sa rezolvi probleme concrete, de aplicare

Ea anunta anterior ca si Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cele care efectueaza plata beneficiilor sociale, au intrat in Revisal si vad informatia necesara pentru ca serviciile oferite sa nu mai puna oamenii pe drumuri si sa fie livrate mai repede.

Redam integral continutul postarii:

"Va fi, pana la urma, acces si pentru Casele de Pensii in Revisal. Indiferent de problemele gasite si nerezolvate, probleme vechi, voi schimba lucrurile in mandatul meu. Nu mai revin la “Nu se poate”. Se va putea. Insa, accesul in Revisal pentru Casele de Pensii inseamna astazi faptul ca doar persoanele dispunand de informatii dupa 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverintelor de vechime.

Ce se intampla cu informatiile de dinainte? De ce nu sunt disponibile in format digital? De ce si astazi oamenii sunt pusi sa vina cu adeverinte, unii sa caute, cu mari eforturi, societatile la care au lucrat pentru diferite informatii?

Situatia gasita in sistem este grava. Nu pot sa inteleg cum de nu a pasat nimanui de aceste probleme. Scris legi e usor (marca PSD), mai greu este sa rezolvi probleme concrete, de aplicare.

Si mie mi s-au prezentat lucrurile cat de complicat posibil, doar – doar o sa renunt sa ma mai interesez. Uite ca nu renunt pentru ca refuz ca Romania sa fie captiva unor practici contrare modernizarii ei.

Am mers astazi la firul ierbii, alegand, aleatoriu, Casa de Pensii Dambovita, pentru a vedea cum stau lucrurile cu aceste carti de munca ne-scanate, situatie care ii poarta pe oameni pe drumuri pentru depunerea de adeverinte.Am terminat sedinta la Cartel Alfa si am plecat, fara anunt, la Targoviste..

In perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cartile de munca. Nu toate, se estimeaza un procent de 80%. Verific, la sange, procentul. Am cerut, desigur, explicatii detaliate privind renuntarea, de catre cei care au avut sarcina sa faca scanarea, la obiectivul integrarii tuturor informatiilor din Cartile de munca in sistem. Pentru mine lucrurile sunt simple: sunt informatii detinute de o institutie, oamenii nu mai au de ce sa le aduca ei. Sa raspunda cei din sistem, cei care trebuie sa le aiba.

Concluzia preliminara a documentarii mele: scanarile nu sunt de buna calitate. Casele de Pensii spun ca nu pot avea incredere in corectitudinea informatiilor. Pe scurt, bani aruncati, timp irosit. Sunt oameni carora nu le pasa ca se irosesc resurse. Cineva nu si-a facut treaba si cineva a decis sa se renunte, oprind practic Romania in loc cu cativa ani si purtand pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc.

Fortez digitalizarea in toate domeniile gestionate de Ministerul Muncii si zi de zi am noi obstacole. Le depasesc. Apar altele. O spun direct: situatia in care ne aflam este cauzata, in mod direct, de nepasare si de felul unora de a munci de mantuiala. Pe principiul ca nimeni nu va raspunde. De data aceasta, unii vor raspunde.

Imi voi dedica timp lamuririi acestor probleme. In 2005, o Hotarare de Guvern stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau Cartile de munca la Casele de Pensii pentru preluarea informatiilor prin scanarea ce urma sa fie facuta de INCSMPS, Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale. Cartile de munca au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate in cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice fie la SRL sau societati mai mari. Unele societati nu mai exista, altele au predat arhiva unor entitati care nu au avize de eliberare documente.

Tara in care sistemul face tot posibilul sa nu se modernizeze. Iar sefii sa nu raspunda. Nu exista asumare in sistemul public, din pacate, cei putini care isi asuma sunt acoperiti de cei care nu ar recunoaste ca sunt slabi. In aceste conditii - sa vina tot cetateanul cu adeverinte semnate. Sa raspunda el. Pe banii si nervii lui.

Voi face tot posibilul sa vedeti schimbari"

Sursa foto: Facebook Violeta Alexandru

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri