Premierul Ludovic Orban a comunicat noi direcții și măsuri prin care Guvernul vrea să susțină economia la nivel național, printre cele mai importante aflandu-se suportarea costurilor pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, precum și suplimentarea bugetelor unor ministere cheie.

Prin Hotărâre de Guvern a fost decisă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 42 de milioane. Astfel, guvernul își propune susținerea centrelor de carantină. De asemenea, au reglementat funcționarea și mediul de lucru pentru aceste centre.

În plus, Executivul a hotărât suplimentarea bugetului Minsterului de Afaceri Interne cu 100 milioane lei. În acest fel, se pot asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordinea ministerului, precum departamentele pentru situații de urgență, poliție sau jandarmerie.

Măsuri pentru susținerea angajaților si angajatorilor

Prin Ordonanță de Urgență se va majora plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Majorarea a fost cu 5 miliarde lei. Premierul a declarat că sunt pregătiți pentru încă 5 miliarde lei, putând susține o suplimentare de până la 15 miliarde.

”Garantăm credite pentru investiţii şi asigurarea capitalului de lucru, dobânda este subvenţionată 100%: Garanţia funcţionează pentru 90% la creditele de până într-un milion şi de 80 la sută la cele de peste 1 milion de lei”, a afirmat prim-ministrul.

În plus, premierul a anunțat rambursarea TVA până la 9 miliarde, pentru a asigura fluxul și injecțiile de capital.

De asemenea, rectificarea bugetară va include și decontarea concediilor medicale. Până în prezent, întarzierea înregistrată era de un an.

În plus, plata șomajului tehnic va fi asigurată din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM. Un procent de 75% din salariul brut va fi achitat, adică indemnizația lunară pentru perioada de șomaj, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

De asemenea, există două categorii de angajatori:

  • Cei afectați direct de măsurile luate de autorități: HoReCa, instituțiile de spectacol. Acestea nu își pot plăti angajații, deoarece au întrerupt activitatea. Prin urmare, ei vor beneficia de șomaj tehnic.
  • Cei afectați indirect: companiile trebuie să declare pe propria răspundere că nu își pot plăti angajații și că cifra de afaceri a scăzut cu până la 25%. Premierul a motivat susținerea șomajului tehnic, în detrimentul plății salariului, deoarece acești angajați ar fi trebuit să facă obiectul muncii. În acest fel, oamenii erau puși în pericol, fiind scoși din izolarea la domiciliu.

De asemenea, a fost modificat Codul Penal, cu privire la infracțiunile în contextul epidemiei. A fost adăugată ca și pedeapsă omisiunea de a oferi date autorităților. Dacă cineva nu oferă date complete, în anchetă, protejând pe altcineva, este considerată omisiune și se va constitui dosar penal.

Nu în ultimul rând, premierul a menționat că vor crește numărul de epidemiologi în anchetele sociale ale pacienților infectați. A precizat că vor face tot posibilul pentru pregătirea spitalelor. În plus, companiile românești vor începe să producă materialele necesare, cum ar fi măști sau dezinfectant.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri