Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor, iar o astfel de lege nu va exista cât timp va fi președintele României.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi până când sunt eu preşedintele României o astfel de lege nu va exista", a declarat Klaus Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat convocarea plenului acestui for, miercuri, de la ora 14:00, unicul punct pe ordinea zi fiind proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

PSD, PNL, ALDE și Pro România au anunțat că nu susţin proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc și că vor vota împotriva acestuia şi îl vor respinge la Senat, care este cameră decizională, au declarat preşedinții partidelor, Ludovic Orban, Marcel Ciolacu și Victor Ponta.

La începutul zilei, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunța că PSD va respinge proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc.

PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are numai rapoarte de respingere şi avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns şi a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de administraţie, printr-o adresă, că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva", a scris Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu a adăugat că, deşi reprezentanţii PNL „mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege".

Orban: Ciolacu trebuia să pună proiecul pe ordinea de zi

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc pentru a fi respins, în loc să lanseze „ameninţări şi acuzaţii" la adresa lui în conferinţe de presă.

„În loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative. (...) Atrag atenţia, repet, celor care conduc cele două Camere să urmărească procesul legislativ şi să respecte toate procedurile, pentru că, repet, acest act normativ a trecut prin adoptare tacită pentru că aceia care conduc Camera Deputaţilor nu au pus pe ordinea de zi a plenului, în condiţiile în care au pus alte proiecte de acte normative pe ordinea de zi a plenului care poate nu respectau toate regulile din Regulamentul Camerei Deputaţilor, puteau să pună pe ordinea de zi acest proiect pentru a fi respins de deputaţi", a afirmat Orban, după o vizită la Uzina de produse speciale de la Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că alegerile vor fi amânate, dacă epidemia de coronavirus nu va reuși să fie gestionată într-un mod satisfăcător, astfel încât scrutinul să aibă loc în siguranță și să nu reprezinte un pericol pentru populație. Președintele a precizat că este prematur să fie stabilită o dată pentru alegeri.

Klaus Iohannis a declarat, recent, că pericolul nu a trecut și este nevoie de maximă atenție. „Din 15 mai e posibil să relaxăm anumite măsuri, însă nu înseamnă că revenim la viața noastră normală de dinainte de pandemie. În realitate experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală”.

Sursa foto: DRAGOS ASAFTEI ROMANIAN PRESIDENCY HANDOUT | AGERPRES

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri