Ministrul Culturii: Încercăm redeschiderea muzeelor, librăriilor, galeriilor de artă şi a bibliotecilor; teatrele - printre ultimele deschise

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat miercuri că, după ridicarea stării de urgenţă, într-o primă etapă se va încerca deschiderea muzeelor, librăriilor, galeriilor de artă, bibliotecilor, dar şi a activităţii de producţie cinematografică, teatrele fiind printre ultimele care vor primi public.

Sigur că teatrele sunt printre ultimele care vor fi deschise, dacă vor mai fi deschise anul acesta, dar noi vom propune Guvernului să fie o primă etapă prin care să încercăm deschiderea muzeelor, librăriilor, galeriilor de artă şi a bibliotecilor", a declarat Gheorghiu pentru Agerpres.

El a precizat că o primă măsură care va trebui să fie implementată de către instituţiile de cultură amintite este de a nu se permite o ocupare mai mare de 50% din capacitatea fiecărei instituţii.

O altă măsură ar fi realizarea de circuite pentru a direcţiona fluxul vizitatorilor cu păstrarea distanţei de siguranţă, astfel încât să fie securizat din punct de vedere epidemiologic spaţiul, ca şi instalarea de tuneluri dezinfectante, ori cu pulverizatori, ori cu raze UV, ca şi oferirea, la intrare, a unor materiale de protecţie, gen măşti etc", a spus ministrul.

Producția cinematografică ar putea fi reluată

Potrivit acestuia, pentru desfăşurarea unor evenimente, precum vernisaje sau lansări de carte, vor fi impuse aceleaşi norme, „acolo unde spaţiul permite".

„Acolo unde instituţia funcţionează într-un spaţiu generos, avem posibilitatea de a implementa aceste norme. Unde sunt muzee mai mici, case memoriale, cu siguranţă că acolo nu vom putea asigura securitatea nici a vizitatorilor şi nici a personalului instituţiei şi atunci nu vom putea deschide. Din ce am văzut, în Uniunea Europeană, ca şi opinie exprimată de personalul specializat, ar fi necesar un spaţiu de 20 de metri pătraţi pe persoană, pentru a asigura 'o zonă safe', ca să spun aşa", a explicat ministrul.

Bogdan Gheorghiu a informat că Ministerul Culturii are în vedere să propună permiterea reluării producţiilor cinematografice, o condiţie fiind participarea la filmări a doar 50 de persoane, aceasta incluzând actori, regizor, personal tehnic etc.

Ministrul Culturii a mai precizat că propunerile instituţiei vor trebui să fie agreate, într-o primă fază, de Ministerul Sănătăţii şi de premierul Ludovic Orban, decizia finală urmând să fie luată la nivelul de Executivului.

Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri