Noaptea Muzeelor 2019, care va avea loc sambata, 18 mai, ofera publicului din intreaga tara posibilitatea de a vizita peste 150 de muzee si de a beneficia de pe urma activitatilor culturale si curatoriale. Initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan national de Reteaua Nationala de Muzeelor din Romania (RNMR), fiind asteptat cu mare interes in fiecare an. Anul acesta marcheaza cea de-a 15-a editie a Noptii Muzeelor, considerata unul dintre cele mai puternice brand-uri culturale din tara la nivelul consistentei ofertei muzeale si culturale si a interesului publicului.

Pana in acest moment, in circuitul muzeal bucurestean s-au inscris la Noaptea Muzeelor 2019 peste 50 de muzee si spatii expozitionale neconventionale, alaturi de alte entitati culturale, ce propun evenimente culturale alternative. In tara exista deja inscrise peste 100 de muzee si entitati culturale diverse, cu reprezentare in 32 de judete.

"Acesta este un record pe care dorim sa il impartasim, iar per ansamblu, in aceasta editie se observa o uniformizare a valorii si a calitatii evenimentelor in toata tara. Putem spune cu siguranta ca avem 30 de muzee din Bucuresti, dintre care 4 sunt private. Printre atractiile ,,imposibil de ratat" ale acestei editii putem enumera si cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul National de Camera 'Madrigal- Marin Constantin', Muzeul Tablourilor in Miscare, oferit de Qreator, Romanian Design Week-partenerul nostru strategic, si alte 20 de locuri din Capitala care merita sa fie vizitate, precum biblioteci, universitati, teatre, licee, arhive, spatii artistice culturale neconventionale etc. In 2019 avem un nou muzeu intrat in circuit, Muzeul de Arta Recenta. De asemenea, in aceasta noua editie a fost creat un circuit al muzeelor care fac trimitere la perioada represiunii comuniste: Muzeul Inchisoarea Pitesti, Memorialul Gherla si Memorialul Rezistentei si Opresiunii Bihor. Unele dintre acestea sunt pentru prima data incluse in Noaptea Muzeelor, alaturi de Teatrul de Revista Constantin Tanase, Muzeul Cineastului Amator Resita, Ateneul din Iasi, Rope Street Brasov, Muzeul Recordurilor din Bucuresti etc. Iasiul si Clujul ocupa urmatoarele pozitii din punct de vedere al numarului de evenimente", a declarat managerul Noptii Muzeelor, Dragos Neamu.

Noaptea Muzeelor 2019 Bucuresti: ce poti vizita gratuit pe 18 mai 2019

Muzeul National al Taranului Roman (Soseaua Kiseleff, nr. 3, Sector 1)

La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 18 mai 2019, va asteptam sa vizitati expozitia temporara „Bucuresti 100”, deschisa la Sala Irina Nicolau, sa va bucurati de un concert de cant coral al copiilor din doua coruri din cadrul Programului National Cantus Mundi, sa targuiti lucruri frumoase la targul „Traditii si mestesug“, din curtea interioara, dar si sa vedeti doua filme despre arta, in cadrul Cinema Muzeul Taranului. Intrarea este libera incepand cu ora 18:00 pana la ora 21:00.

Anul acesta, expozitia permanenta va fi inchisa, deoarece cladirea monument istoric din Soseaua Kiseleff nu a reintrat, inca, in functiune.

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" ( Sos. Kiseleff nr. 1, Bucuresti, sector 1)

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a pregatit pentru Noaptea Muzeelor o serie de activitati care includ expozitii temporare, proiectii de filme documentare, activitati de colectare a insectelor nocturne si de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum si alte surprize care vor face deliciul unei adevarate aventuri a cunoasterii.

Programul special al Noptii Muzeelor de la Antipa va incepe sambata, 19 mai 2018, la ora 18:00 si se va termina la ora 24:00. In cadrul acestui eveniment, accesul publicului in expozitia permanenta a Muzeului va fi gratuit.

Doua expozitii temporare sunt incluse in circuitul de vizitare al Muzeului, una spunandu-ne povestea catorva vietuitoare cu care impartim acelasi teritoriu, iar a doua impresionandu-ne prin fascinantele peisaje ale unui taram de poveste.

Muzeul National de Geologie (Sos. Kiseleff nr. 2, sector 1)

In fiecare an, Institutul Geologic al Romaniei, prin Muzeul National de Geologie (adapostit in cladirea monument construita in urma unui Decret Regal semnat de Majestatea Sa Regele Carol I al Romaniei), participa la evenimentul “Noaptea Europeana a Muzeelor”. Pentru editia care va avea loc in data de 19 mai 2018, muzeul a pregatit un program de vizitare special, care se va desfasura in intervalul de timp 18,00 – 24,00 ( ultima intrare) si va cuprinde:
- Vernisaj expozitie temporara “Centenar Geologic”.

- MOBEE Expozitia Mobila Despre Cutremure.

- Vizitatea expozitiei permanente a Muzeului National de Geologie care ilustreaza toate ramurile stiintelor geonomice – de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zacamintelor de substante minerale utile, tectonica globala, pana la evolutia vietii pe Pamant, aparitia omului si interactiunea sa cu Terra.

- „Expo Cristal”.Expozitiile cu vanzare de minerale, cristale, obiecte de podoaba si fosile de la Muzeul National de Geologie au o traditie de peste 12 ani. Trasatura caracteristica o constituie faptul ca toate exponatele suntnaturale, iar podoabele artizanale confectionate de expozanti sunt realizatedin cristale ce provin din cele mai exotice tari (Madagascar, India, Pakistan, Australia, Brazilia, Africa de Sud, etc.). Expozitia se va desfasura in curtea muzeului iar vizitatorii vor avea ocazia unica de a achizitiona un suvenir geologic vechi de milioane de ani.

- “Cristale pretioase – Desene haioase” expozitie temporara de schite si desene apartinand elevilor participanti la programele si evenimentele educationale derulate de Muzeul National de Geologie.

- Lansare logo: “Stiati de ce Romania este asa Mare?” In anul Centenarului Marii Uniri, Institutul Geologic al Romaniei cinsteste personalitatile marilor geologi, membri ai comisiei de experti din delegatia Romaniei care a participat la Conferinta de pace de la Paris din anul.

Muzeul "George Enescu" (Calea Victoriei nr.141, sector 1)

Muzeul George Enescu va fi deschis intre orele 18:00 - 00:30, iar in acest interval vor avea loc mini recitaluri sustinute de elevi ai Colegiului national de muzica ”George Enescu” Bucuresti, recital de vioara, recital de chitara clasica, proiectul ce intruneste pe aceeasi scena mai multi muzicieni romani dedicati promovarii muzicii clasice camerale The Chamber Music Project si Tineri percutionisti in nocturna.

Muzeul National Cotroceni (B-dul Geniului nr. 1, sector 6)

La Noaptea Muzeelor la Muzeul National Cotroceni iubitorii de cultura, arhitectura, arta decorativa si istorie vor putea vizita gratuit saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni: Holul de Onoare, Sufrageria Germana, Salonul de Vanatoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez si Sufrageria Regala Cotroceni, in intervalul orar 18.00- 24:00 (ora de intrare a ultimului vizitator).

De asemenea, incepand cu ora 18.30, vom incerca sa recream atmosfera de razboi, cu ajutorul reprezentantilor Asociatiei „Traditia Militara”, care vor purta uniforma Armatei Romane din Primul Razboi Mondial, facand in felul acesta o reconstituire a perioadei din punct de vedere istorico-militar.

Muzeul National de Arta al Romaniei (Calea Victoriei nr. 49-53, sector 1)

Muzeul Municipiului Bucuresti (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16; 19:00-02:00)

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei (Calea Victoriei, nr. 15, sector 3; 19:00-01:00)

Muzeul National al Aviatiei Romane (str. Fabrica de Glucoza nr. 2-4, sector 2; 19:00-00:00)

Muzeul National al Pompierilor ( Bd. Ferdinand I, nr. 33, sector 2)

Muzeul de Arta "Vasile Grigore" (Strada Maria Rosetti nr. 29)

Muzeul Cailor Ferate Romane (Calea Grivitei 193 b; 20:00-03:00)

Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Furnica Minovici" ( Strada Nicolae Minovici nr.3)

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (Varsovia Strada, Strada Londra nr. 39)

Muzeul National al Literaturii Romane (Strada Nicolae Cretulescu nr. 8; 10:00-02:00)

Muzeul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" (Str. Academiei nr. 18-20, Sector 1, Bucuresti; 18:00-02:00)

Muzeul Universitatii Politehnica (Strada Gh. Polizu, UPB Polizu, sectorul 1.)

Muzeul National de Arta Contemporana (Strada Izvor, nr. 2-4, intrarea se face pe Calea 13 Septembrie)

La aceasta editie Noaptea Muzeelor 2019 a fost creat un circuit al muzeelor care fac trimitere la perioada represiunii comuniste: Muzeul Inchisoarea Pitesti, Memorialul Gherla si Memorialul Rezistentei si Opresiunii Bihor. Unele dintre acestea sunt pentru prima data incluse in Noaptea Muzeelor, alaturi de Teatrul de Revista Constantin Tanase, Muzeul Cineastului Amator Resita, Ateneul din Iasi, Rope Street Brasov, Muzeul Recordurilor din Bucuresti. Iasiul si Clujul ocupa urmatoarele pozitii din punct de vedere al numarului de evenimente.

Initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan national de Reteaua Nationala de Muzeelor din Romania (RNMR), fiind asteptat cu mare interes in fiecare an.

Orasele participante la Noaptea Muzeelor 2019: Bucuresti, Bistrita-Nasaud, Mogosoaia, Sinaia, Busteni, Alba-Iulia, Ialomita, Pitesti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Dej, Ciucea (CJ), Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Deva, Orastie, Arad, Brad (HD), Iasi, Satu-Mare, Oradea, Zalau, Targoviste, Medias, Baia-Mare, Suceava, Comana (GR), Pantelimon (GR), Resita, Craiova, Sibiu, Constanta, Lipova, Timisoara, Galati, Ploiesti, Gherla, Rosiorii de Vede (TL) si Tulcea.

Programul complet pentru Noaptea Muzeelor 2019 se gaseste pe site-ul www.noapteamuzeelor.org .

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri