Reţeaua Naţională a Muzeelor din România anunţă organizarea în premieră a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, o adevărată nocturnă muzeală care activează şi prezintă în exclusivitate potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc, scrie Agerpres.

Unică în Europa, această nouă marcă culturală derivată din evenimentul european Noaptea Muzeelor se va desfăşura în data 2 septembrie 2023. Ea va propune publicului activări culturale şi programe educative în diverse spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu, din satele şi comunele României.

"Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecţiile, casele memoriale şi obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune şi sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee judeţene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresăm invitaţia publică de participare şi bisericilor cu mare valoare de patrimoniu şi celor fortificate, cetăţilor şi palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată şi valoroasă colecţie de artă religioasă, reşedinţelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar şi pensiunilor care doresc să organizeze şi să găzduiască activităţi muzeale sau experimente şi proiecte curatoriale, rezidenţelor de creaţie, taberelor de artă contemporană, morilor, fermelor de animale şi aşa mai departe" - a precizat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

Entităţile care doresc să participe pot solicita fişa de înscriere printr-un mesaj expediat la adresa de email - noaptea_muzeelor@yahoo.com. Perioada de înscrieri este 22 iunie - 25 iulie 2023.

"Noaptea Muzeelor la Sate" oferă publicului prilejul să descopere şi să se bucure de un patrimoniu cultural mai puţin cunoscut, dar foarte bogat. Evenimentul pune în dezbatere publică problemele patrimoniale actuale ale ţăranului român şi ale satului românesc. De asemenea, urmăreşte dinamizarea şi valorificarea colecţiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg şi crearea de obişnuinţe culturale care să contribuie la creşterea gradului de alfabetizare culturală şi de atractivitate turistică a mediului rural.

Cu ocazia acestui eveniment se va lansa şi un kit pedagogic, ce va fi pus gratuit la dispoziţia participanţilor interesaţi în organizarea de programe educative pentru copiii şi tinerii din satele şi comunele ţării. Kit-ul include asistenţă din partea specialiştilor şi un pachet complet, cu fişe de programe educative, instrumente şi resurse pentru implementarea lor. Aşadar, este încurajată includerea acestor ateliere pentru copii în programul oferit de "Noaptea Muzeelor la Sate".

În cadrul primei ediţii a Nopţii Muzeelor la Sate, organizaţiile înscrise în program vor beneficia de promovare şi de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org (în curs de actualizare), care va oferi publicului informaţii despre evenimentele, activităţile şi proiectele găzduite pe 2 septembrie în toată ţara.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri