Ministrul Justiţiei îndeamnă procurorii să le ia banii infractorilor

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a transmis procurorilor un mesaj ferm, în care îi îndeamnă să le ia banii infractorilor, subliniind că pandemia de coronavirus oferă diverse oportunităţi infractorilor de a ataca instituţiile medicale.

"Urmăriţi banii rezultaţi din infracţiuni, nu numai infractorii, luaţi-le banii produşi prin infracţiuni, luaţi-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanţe", le-a cerut ministrul Justiţiei procurorilor, scrie Agerpres.

Mesajul a fost transmis la deschiderea webinar-ului "Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei COVID-19", eveniment organizat de Ministerul Justiţiei, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalităţii Informatice şi Proprietăţii Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, FBI, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din cadrul IGPR şi Biroul Internaţional Împotriva Stupefiantelor şi de Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit unui comunicat al MJ, în cuvântul de deschidere, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină cu toate resursele lupta Ministerului Justiţiei pentru a repara prejudiciile produse statului de drept în România.

Citiți și Decizia CCR: Legea trebuie să definească în mod clar contravenţiile şi sancţiunile aplicabile.

Citeste si:
Stelian Ion: Justiția are nevoie de adoptarea unei noi legi
Stelian Ion: Justiția are...

Totodată, Adrian Zuckerman a subliniat că "Statele Unite şi preşedintele Trump îi salută pe toţi oamenii puternici moral şi integri''. ''Vom fi alături de ei şi de poporul român sprijinindu-i cu toate resursele disponibile în lupta lor pentru protejarea oamenilor din România şi pentru menţinerea statului de drept. Poporul român nu va uita şi nu va ierta laşitatea şi complicitatea celor care caută să slăbească justiţia şi statul de drept", a arătat el.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a numit colaborarea cu Ambasada SUA la Bucureşti "o piatră de temelie în strategia de acţiune împotriva criminalităţii interne şi internaţionale".

Totodată, Cătălin Predoiu a avut un mesaj ferm către procurorii din România: "Puneţi întotdeauna sintagma 'follow the money' ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiţi toate mijloacele disponibile pentru a urmări şi recupera activele din jurisdicţia noastră naţională şi nu numai".

Partea practică a webinar-ului, la care au participat procurori specializaţi şi poliţişti ai DCCO din cadrul IGPR, a constat în testarea capacităţii de reacţie a specialiştilor români din domeniul criminalităţii informatice în urma simulării unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Citeste si:
Doi bărbați arestați pentru că au înființat o cultură de cannabis
Doi bărbați au fost arestați...

"După cum am remarcat cu toţii, această pandemie oferă diverse oportunităţi infractorilor de a ataca instituţiile medicale critice şi de a dezvolta o adevărată piaţă paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la această ameninţare a fost un pas important. Vom continua să facem acest lucru. Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele şi urmărirea penală a faptelor infracţionale", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a arătat că, la nivelul UE, s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor cu privire la materialele pentru spitale.

"Infractorii care pretind că vând echipament medical au obţinut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public, adică spitale. De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase şi au obţinut profit substanţial din această activitate ilicită. Aceste transferuri ilegale se fac de obicei rapid, în mai multe jurisdicţii, şi prin implicarea mai multor conturi bancare, în multe cazuri scăpând de sub controlul autorităţile legale din cauza rapidităţii acţiunilor lor. Contracararea acestor acţiuni necesită cea mai bună utilizare a instrumentelor legale, de la schimbul de informaţii în timp util la obţinerea de dovezi care trebuie aduse în instanţa de judecată", a afirmat Predoiu.

Citeste si:
Senatul a respins două propuneri ale PSD de modificare a Codului Penal
Senatul a respins propunerile...
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri