Cetățeni și chiar oameni politici sunt printre autorii a zeci de sesizări trimise către Avocatul Poporului privind măsurarea temperaturii la intrarea în spații publice închise, precum magazine și instituții. Oamenii reclamă că măsura de triaj epidemiologic împotriva răspândirii COVID-19 este intruzivă sau le încalcă drepturile.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că sunt „zeci de sesizări de la cetățeni, oameni politici și nu numai” privind măsurarea temperaturii la intrarea în spații închise unde există o aglomerare de oameni. Acestea sunt în studiu, urmând să ia o decizie dacă să sesizeze Curtea Constituțională, scrie Digi24.

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, nu crede că sunt întemeiate reclamațiile oamenilor care contestă măsurarea temperaturii lor corporale.

Mi se pare că se caută nod în papură pentru cel căruia îi este luată temperatura printr-un mijloc absolut neinvaziv. Nici măcar nu te atinge cu nimic. E vreun secret, vreo chestiune foarte intimă ce temperatură ai într-o situație în care suntem într-o criză de sănătate publică?

Nu văd nicio problemă. Cred că este o exagerare să mergem într-o direcție greșită. Din punctul meu de vedere, nu e nicio încălcare a vreunui drept. Aici se pot face interpretări.

Trebuie să fim și practici și să vedem utilitatea. În perioada de alertă, stare de urgență se pot lua niște măsuri restrictive. Asta este o măsură restrictivă minimală. Nu văd niciun prejudiciu”, a spus Stelian Ion.

Atâta vreme cât temperatura este măsurată pentru a depista un posibil caz de COVID-19, măsura este benefică, consideră Florin Iordache, membru în aceeași Comisie Juridică.

Am văzut că sunt solicitări către Avocatul Poporului să vadă dacă să fie atacate la CCR aceste prevederi de măsurare a temperaturii cetățenilor, care au fost stabilite prin lege.

Din punctul meu de vedere, atâta timp cât măsurarea temperaturii indică o posibilă infectare cu coronavirus cred că e o măsură care e benefică, pentru a avea o primă informație că persoana respectivă e posibil infectată. De aici și până la încălcarea drepturilor sau considerarea că o astfel de măsură încalcă drepturile, cred că este prea mult.

Toate aceste prevederi care sunt trecute și în hotărârea Parlamentului dar și în actele subsecvente pe care le-au luat sunt făcute tocmai pentru a preveni și pentru a da un semnal dacă există sau nu o posibilă infectare cu coronavirus”, a spus acesta.

Interpretarea măsurii de prevenție este denaturată, susține deputatul PSD.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri