Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, declară că luarea temperaturii cu un temometru la intrarea în magazine și instituții nu este o merodă invazivă.

El spune că trendul actual al cazurilor de coronavirus este bun, dar trebuie să rămânem atenți la regulile de igienă și distanțare.

Alexandru Rafila compară luarea temperaturii cu cântărirea în parc.

„Nu este invazivă luarea temperaturii. Este vorba despre măsurarea unui parametru fiziologic de la distanță. Termoscanarea - am inventat un nou termen. Nu, măsoara un singur punct, nu scanează tot corpul”, a explicat Alexandru rafila la Digi24.

Citește și Politicieni și cetățeni care se tem de termometru au depus o avalanșă de plângeri la Avocatul Poporului. Se cere sesizarea CCR

Citeste si:
Este sau nu temperatura dată cu caracter personal?
Este sau nu temperatura dată...

El pune această dezbatare aprinsă pe seama unei proaste comunicări și dă asigurări că nu e nevoie de personal medical pentru a lua temperatura la intrarea în magazin.

„Noi luăm măsurile și apoi ne gândim cum să le comunicăm. Măsurile trebuie discutate înainte. Acel termomemetru este validat, are marca de produs CE, persoana care ia temperatura a fost instruită, nu trebuie să fie acreditată – lucrurile astea trebuie afișate la intrarea în magazin,astfel ca oamenii să le vadă. Oamenii au încredere în momentul în care înțeleg

„Nu avem motive de îngrijorare până acum”

Medicul a mai comentat că România se află pe un tren bun în privința cazurilor de coronavirus și că trebuie ținut controlul în continuar.

„Nu avem motive de îngrijorare până acum, dar eu aș vrea să așteptam și zilele următoare. Ne menținem la o valoare destul de bună, sub 200 de cazuri noi pe zi. Dar să ne asigurăm că cifrele acestea rămân scăzute și rata de transmisibilitate rămâne sub 1”, a mai spus el.

Citeste si:
Coronavirus: Meciurile din NBA ar putea fi reluate de la finele...
Coronavirus: Meciurile din...

Alexandru Rafila este depărere că testarea trebuie intensificată, dar nu în privință numărului de teste, ci a persoanelor testate.

„Cred ca trebuie intensificaă testarea: nu numărul de teste, ci identificarea persoanelor care sunt simptomatice. Orice persoană simptomatică poate și trebuie să fie testată. Avem astfel posibilitatea să limităm răspândirea”, a explicat el.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
Nataţie: Sportivii, obligaţi să poarte mască până la intrarea în bazine
Setari Cookie-uri