Alexandru Rafila, despre reluarea activității: Măcar la nivel local să se poată ridica o parte din măsuri. Trebuie să avem o strategie discutată

Autoritățile estimează că vârful pandemiei de Coronavirus se va înregistra în următoarea săptămână, în România, când numărul total al îmbolnăvirilor ar putea fi între 12 și 14.000 de cazuri. Profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, spune că este momentul în care trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activității.

"Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Digi24.ro.

Alexandru Rafila susține că în țară există o lipsă de uniformitate a deciziilor la nivel central sau local.

„Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri. Asta depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim", a mai spus Rafila.

Anterior, Rafila declara că numărul de cazuri de coronavirus în România va crește până la sfârșitul lunii aprilie, după care va intra pe un trend descendent.

Citeste si:
Ce spune Alexandru Rafila, despre creșterea ratei de infectare
S-ar putea ca românii să nu...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
El Beltagy, Vodafone: Simțim nevoia să realizăm lucrurile mai alert
Setari Cookie-uri