Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Proiectul de act normativ reglementează, printre altele, acordarea unor măsuri active de sprijin pentru angajaţi şi angajatori, scrie Agerpres.

"Începând cu data de 1 iunie 2020, angajaţii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 59/2020 şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioada de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părţi din salariu, reprezentând 45% din salariul de baza brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020", se prevede în proiectul de OUG.

De asemenea, se menţionează în proiect, angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de 6 luni după împlinirea termenului de 3 luni.

În proiect se mai propune ca: "Prin excepţie de la prevederile articolului 85 alineat (1) din Legea 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu norma întreagă, persoane în vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alerta instituite, înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceasta categorie, o sumă de 2.500 lei".

Totodată, "angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei".

În proiect se menţionează că angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Pe agenda şedinţei Guvernului figurează şi un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 282/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - ''IMM INVEST România".

"Pentru a elimina barierele operaţionale care stau în calea implementării programului, se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile aparţinând debitorului, ca parte integrantă din structura de garanţii a creditelor garantate în cadrul programului. Propunerea are în vedere pe de o parte efortul operaţional implicat de inventarierea, individualizarea, descrierea şi înscrierea ipotecilor asupra bunurilor care compun universalitate, iar pe de altă parte evitarea colateralizării excesive şi a supragarantării, cu repercursiuni directe asupra accesibilităţii facilităţilor oferite prin program şi cu îngreunarea situaţiei beneficiarilor, care se confrunta oricum cu dificultăţi în privinţa asigurării garanţiilor aferente creditelor. Mai mult, monitorizarea şi actualizarea bunurilor care intră sub incidenţa ipotecii asupra universalităţii de bunuri apare ca fiind imposibilă dupa ce creditul garantat în cadrul programului a fost pus la dispoziţia beneficiarului. Se propune introducerea unei reglementări care instituie obligaţia de individualizare a ipotecilor legale în contractul de garantare", se arată în nota de fundamentare a proiectul de act normativ.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri