9 Iulie 2020

Klaus Iohannis: România a gestionat eficient criza sanitară în pandemie



În urma creșterii masive a numărului de noi cazuri din ultimele 24 de ore, președintele Klaus Iohannis a făcut un rezumat asupra perioadei pandemice prin care România a trecut și a insistat asupra beneficiilor stării de urgență, decretată la 16 martie.

În plus, Klaus Iohannis a făcut un apel la colaborare loială între instituțiile statului, în vederea depășirii acestui al doilea val epidemiologic.

”Fac un apel la Parlament, e imperios necesar să adoptăm cadrul legislativ privind carantinarea și izolarea la domiciliu. Doar în acest mod vom putea ieși cu bine din această situație pandemică. Acum nu e momentul discuțiilor politice”, a declarat președintele României.

De ce a fost bună Starea de Urgență

În plus, în urma măsurilor luate pe durata stării de urgență, Klaus Iohannis susține că România a depășit eficient criza sanitară, în pandemie.

Președintele a declarat că starea de urgență a ajutat la:

  • protejarea sănătății oamenilor,
  • relansarea economică,
  • crearea unor măsuri de îmbunătățire a capacității de răspuns a statului pe viitor.

De asemenea, starea de urgență a avut obiectivul de a evita un scenariu sumbru, caracterizat printr-un val masiv de îmbolnăviri și victime.

Cu ce s-a confruntat România în pandemie

Klaus Iohannis a ținut să precizeze și lipsurile pe care România le-a evidențiat în această criză, începând cu lacuna materialelor sanitare necesare și ajungând la economia puternic fragmentată.

”Revenirea diasporei în țară a reprezentat o mare provocare pentru statul român, pe lângă faptul că a fost un argument pentru instituirea stării de urgență. În plus, economia s-a dovedit a fi puternic fragmentată, la care s-au adăugat lipsa investițiilor publice, dar și capacitatea administrativă redusă. Nu în ultimul rând, evoluția situației epidemiologice la nivel național a dezvăluit carențe majore în sistemul medical”, a explicat președintele.

În final, Klaus Iohannis a ținut să menționeze că suntem o națiune puternică și trebuie să respectăm regulile impuse de autorități.



Citeste si