Arhiepiscopia Tomisului: Hărţuirea penală a ritualului de împărtăşire a mai încasat o clasare de dosar

Ahiepiscopia Tomisului a informat că procurorii au clasat o nouă plângere penală formulată împotriva IPS Teodosie şi a altor preoţi, aceştia fiind acuzaţi de infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, prin folosirea la împărtăşirea credincioşilor a aceleiaşi linguriţe.

"Hărţuirea penală a ritualului de împărtăşire a mai încasat o clasare de dosar", se menţionează într-un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Tomisului, conform Agerpres.ro.

Conform sursei citate, după ce pe 14 mai 2020 Curtea de Apel Constanţa a dispus clasarea unei plângeri împotriva arhiepiscopului Tomisului şi a altor doi preoţi pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pe 20 mai reclamantul a făcut o nouă plângere, către DIICOT - Constanţa, fiind aduse şi alte acuzaţii, precum instigare publică şi comunicare de informaţii false.

"Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către 'Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă', prin reprezentant legal Emil Moise. Acesta îl acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi alţi doi preoţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. În replică, pe 20 mai 2020, Emil Moise a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT - Constanţa, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi a preoţilor slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false", reiese din comunicat.

Totodată, pe 21 mai 2020, trei cetăţeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care IPS Teodosie şi alţi preoţi din arhiepiscopie erau acuzaţi tot de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Citeste si:
Slujbă cu zeci de oameni, fără măști de protecție
Slujbă cu zeci de oameni,...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

"În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă comună a mai multor credincioşi a pus viaţa acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârşirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioşilor şi comunicare de informaţii false. Formulate într-un ton de hărţuire a ritualului, plângerile penale mai susţineau că folosirea unui prosop la împărtăşire, a unor bucăţi de anafură pe care credincioşii le luau după împărtăşire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoţi, sunt tot infracţiuni şi chiar sfidare a autorităţilor publice şi a Patriarhiei", se mai spune în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului a menţionat că DIICOT - Constanţa a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informaţii false şi a trimis către Parchet celelalte două cauze.

Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, faţă de care a dispus clasarea cauzelor, în 2 iulie 2020, după cum urmează: faţă de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a dispus clasarea cauzei privind infracţiunile de zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală; faţă de preoţii Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

"Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilităţile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtăşire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească şi liniştea duhovnicească a celor ce li se pare că sfinţirea vieţii, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ar constitui o infracţiune", a precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Citeste si:
Dosarul 10 August, trimis la Tribunalul București
Dosarul 10 August: Curtea de...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri