Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, cheamă preoţii din judeţul Constanţa la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, pe 30 noiembrie, pentru a "săvârşi în sobor Sfânta Liturghie", în condiţiile în care, potrivit măsurilor impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii COVID-19, este interzisă participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi, notează Agerpres.

Conform unei decizii a Arhiepiscopiei Tomisului, preoţii sunt delegaţi în interes profesional să participe la manifestările religioase de la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei.

"În contextul pandemiei actuale, precum şi al carantinei instituite în judeţul Constanţa, pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei creştinătorul românilor, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât următoarele: în data de 30 noiembrie, toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personal clerical şi monahal, sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa; bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise pentru închinare şi rugăciune individuală", se precizează într-o adresă semnată de arhiepiscopul Tomisului.

Potrivit sursei citate, respectiva decizie este comunicată tuturor clericilor din Arhiepiscopia Tomisului "spre luare la cunoştinţă şi conformare".

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a menţionat că, în ziua cinstirii Sfântului Andrei, Sfânta Liturgie se va oficia şi la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Pe 25 noiembrie, Tribunalul Constanţa a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Ulterior deciziei judecătorilor, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, în care susţine că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 generează "abuzuri" împotriva clerului şi credincioşilor, care sunt împiedicaţi să desfăşoare în mod tradiţional datinile bisericeşti.

Teodosie atrage atenţia, în scrisoare, asupra situaţiei conflictuale ce poate să apară în contextul împiedicării enoriaşilor şi credincioşilor, din toată ţara, de a lua parte la tradiţionalul pelerinaj de la mănăstirea şi peştera din satul constănţean Ion Corvin, organizat de Praznicul Sfântului Apostol Andrei, pe 30 noiembrie.

Totodată, Patriarhia Română solicită autorităţilor să permită, "în mod excepţional", credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare.

Pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei aduna, în anii trecuţi, mii de credincioşi din toate regiunile ţării. În 2019, numărul pelerinilor care au venit la mănăstirea din localitatea constănţeană Ion Corvin a fost de peste 15.000.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri