Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că vor fi permise demonstraţiile în limita a 100 de persoane, respectându-se regulile valabile şi în cazul mitingurilor electorale.

"Se vor permite demonstraţiile în limita a 100 de persoane în spaţii deschise, bineînţeles, dar aplicându-se aceleaşi reguli ca şi pentru mitingurile electorale, adică portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte generale de igienă. A mai fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii, în urma mai multor solicitări care au venit: excepţia de la carantină a echipelor de filmare şi a echipelor care sunt angrenate în producţii în interiorul României şi care vin, bineînţeles, din afară. Ele vor fi scutite de carantină. Oricum, erau scutite prin alt articol, care este articolul cu activitatea profesională, dar s-a dorit clarificarea acestui lucru, ca să limităm anumite proceduri birocratice prin care trebuiau acum să treacă", a spus Arafat la finalul şedinţei de guvern.

În ce priveşte desfăşurarea mitingurilor, şeful DSU a arătat că, în mod normal, forţele de ordine vor putea lua măsuri în cazul în care este depăşit numărul maxim de participanţi.

"Aici este deja rolul de aplicare a ordinii publice de către structurile de ordine publică. În mod normal, dacă legea sau actele normative spun un anumit număr, orice este peste acest număr devine ilegal şi se pot lua măsuri de către poliţie, jandarmerie, de la amenzi până la alte măsuri, dacă se consideră necesare. (...) Este o hotărâre de guvern, un act normativ. Când actul normativ îţi spune că cifra maximă este 100 - cifra maximă nu este 102 sau 110. Este 100. Şi ar trebui să fie respectat. Şi ar trebui şi din partea populaţiei să existe această complianţă de a respecta regulile. Până acum nu erau permise. Acum s-au permis, în anumită limită. Măcar să respectăm limita. Acum sunt permise demonstraţiile, dar să fie respectate, în limita regulamentului", a precizat el.

Întrebat dacă este mulţumit de modul în care au fost respectate regulile în cazul mitingurilor la care s-a protestat împotriva purtării măştii, Arafat a apreciat că în mod normal acele evenimente nu ar fi trebuit să aibă loc.

"Nu pot eu să caracterizez ce se face din punct de vedere al ordinii publice. În mod normal, aceste mitinguri nu trebuia să aibă loc. Aceste mitinguri care se fac nerespectând legea oricând pot să fie supuse unor măsuri, care sunt măsuri specifice ordinii publice", a mai spus el.

Secretarul de stat a arătat că luni a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi că prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, au fost formulate mai multe propuneri privind: campania electorală, ziua votului, organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri