România a intrat în sezonul relaxărilor și îmbracă haine de sărbătoare. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că noile măsuri nu sunt relaxări, ci mai degrabă niște ajustări la noul context epidemiologic, dar și economic.

!Nu sunt relaxări, sunt niște ajustări, care să ajute oamenii în această perioadă. Suntem într-un trend descendent, dar trebuie respectate măsurile pe care le avem, ca să putem menține acest trend. În plus, am echilibrat restricțiile cu revenirea economică, nu puteam ține restricțiile la timp”, a precizat Arafat, invitat la Digi24.

Acesta a reluat măsurile anunțate, menționând următoarele:

  • adăugarea posibilității testării ăn cadrul certificatului verde pentru accesul în unele locuri, cum ar fi marile centre comerciale,
  • limita de capacitate a fost mărită de la 30 la 50% în teatre, cinema sau săli de sport,
  • eliminarea restricțiilor de deplasare, deoarece ”nu se mai justificau”,
  • programul magazinelor a fost prelungit până la 22:00,
  • masca nu mai este obligatorie în spațiile deschise, doar în cele aglomerate, cum ar fi stațiile de autobuz, piețe sau târguri, dar și în spații închise,
  • participarea la slujbele din biserică se face cu menținerea regulilor de protecție deja cunoscute.

”Cele două nopți, cea de Crăciun și cea de Anul Nou vor fi fără restricții, iar lumea va ieși în stradă. Dacă vor fi organizate petreceri, rămâne în seama organizatorului ca regulile să fie menținute, purtarea măștii, menținerea distanței și sau certificatul de vaccinare, dacă nu e în aer liber”, a mai spus Arafat.

Cât despre mesele festive de Anul Nou sau Crăciu, Arafat a menționat că autoritățile nu pot impune un număr maxim de oameni care să participe în casa unui om.

”Chefurile în apartamente trebuie să fie limitate, dar nu putem impune un număr de oameni, depinde de casa fiecărui om. Însă cel care invită poate cere ca invitații să fie vaccinați sau testați. Putem să le cerem teste rudelor invitate, mai ales dacă locuim cu persoane în vârstă, nevaccinate. Dacă respectăm regulile, ne vaccinăm și alegem înțelepciunea, la finalul anului viitor ne putem apropia și mai mult de normalitate”, a adăugat șeful DSU.

Șeful DSU speră ca noul val să nu fie la fel de puternic ca cel anterior și face apel la înțelepciunea românilor pentru a alege vaccinarea și respectarea regulilor de protecție.

Noi sperăm ca noile variante COVID să fie mai slabe decât cele de până acum, dar vom vedea. Prin vaccinare, putem preveni o situație mai gravă în februarie sau martie, nu știm încă”, a completat șeful DSU.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri