Raed Arafat a explicat cine se poate vaccina dacă rămân doze nefolosite

Astăzi a început a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19, în România. Peste 5,5 milioane se pot programa pentru imunizarea împotriva coronavirusului. În debutul acestei etape de vaccinare, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a lămurit situația privind dozele de vaccinc are rămân nefolosite.

Raed Arafat spune că în această etapă de vaccinare se pot vaccina însă și alte persoane, în măsura în care rămân doze suficiente.

„Intenția de la Comitet este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești. Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat Arafat.

Totodată, Raed Arafat a precizat că România va primi seringi noi de care este nevoie pentru a folosi dintr-un flacon șașe doze de vaccin anti-COVID-19.

„Nu e chestie de modificare de prospect, este chestie de modificare a seringilor. Seringile au un așa zis spațiu mort, adică se pierde o parte din doză și atunci dacă se folosește alt timp de seringi, cu un spațiu mort mult mai mic , se pot folosi 6 doze în loc de 5 doze. A șasea doză se pierdea în spațiul mort al seringii, adică rămânea o parte din lichid în seringă. Dacă vom aplica noile seringi, și România va avea noile seringi, atunci se va putea folosi și a șasea doză, care altfel era pierdută”, a declarat șeful DSU la Digi Fm.

Citeste si:
Ce spune Raed Arafat despre noua metodă de calcul a ratelor de...
Ce spune Raed Arafat despre...

Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri