Oamenii ar putea avea nevoie de două doze de vaccin anti-COVID administrate la câteva săptămâni diferență pentru ca acesta să fie eficient. Asta deoarece eficacitatea unui vaccin depinde de capacitatea sa de a determina organismul să genereze anticorpi care să ne protejeze de viitoarele infecții. În același timp, marile companii producătoare de medicamente lucrează deja la un vaccin care să fie administrat din mai multe doze.

Ultimele studii arată că anticorpii de coronavirus se disipează după o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Deși sistemele noastre imunitare au mai mult decât o singură linie de apărare, aceste constatări sugerează că imunitatea noastră la virus - generată ca răspuns la o infecție sau ca rezultat al unui vaccin - ar putea fi în mod similar tranzitorie, scrie Business Insider.

În acest caz, experții sugerează că oamenii vor trebui revaccinați în mod regulat împotriva coronavirusului.

"Dacă imunitatea se dovedește a fi trecătoare, atunci vom avea nevoie de un plan de vaccinare ajutat de un rapel sau de revaccinare la intervale periodice", este de părere Marm Kilpatrick, profesor de biologie cu specialitatea ecologie a bolilor infecțioase la Universitatea Statului California--Santa Cruz.

Pe același subiect a vorbit și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unei conferințe din iunie, când a declarat că vaccinul se va administra repetat, într-un timp relativ scurt.

”Încă un lucru pe care puțină lume l-a discutat, dacă va apărea un vaccin, va fi unul care trebuie administrat repetat. Nu o singură doză, ci mai multe doze de vaccin într-un intervat de timp limitat ca să se poată obține un efect așteptat, o imunitate care să fie protectivă”, a declarat Rafila la acel moment.

Producătorii de medicamente din lume planifică deja un program de vaccinare din două doze

Unele companii care conduc în cursa contracronometru pentru găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului oferă voluntarilor două doze la interval de trei săptămâni. Pe listă se află Pfizer, unde datele preliminarii au arătat că un program de vaccinare din două doze a sporit răspunsul sistemului imunitar. Astfel, cercetătorii Pfizer au observat rezultate maxime la o săptămână după ce a fost administrată cea de-a doua doză de vaccin.

Totodată, compania Moderna a oferit voluntarilor două doze de vaccin la patru săptămâni difereță între ele, iar AstraZeneca analizează rezultatele atât dintr-o singură doză de vaccin, cât și de la două doze administrate la o lună între ele.

Vezi și: Moderna începe faza a treia a testării vaccinului împotriva COVID-19

"Acesta va fi probabil un vaccin din două serii, ceea ce nu înseamnă neapărat sfârșitul lumii. Dar cu siguranță ar fi mult mai convenabil ca vaccinul să fie administrat dintr-o singură doză", este de părere Christopher Gill, cercetător de boli infecțioase.

De asemenea, ar putea fi dificil pentru sistemele de sănătate din întreaga lume să se asigure că oamenii revin în spitale și clinici pentru a doua doză de vaccin. În plus, un vaccin cu doză dublă necesită de două ori mai multe flacoane, seringi, vizite la clinică, într-un moment în care aceste resurse sunt deja limitate.

După această vaccinare inițială, indiferent dacă este vorba despre una sau două doze, ar putea fi necesare și doze obișnuite de rapel (stimulent de vaccin, format dintr-o doza mai mică).

"După infecția cu coronavirusuri, re-infecția cu același virus - deși este de obicei ușoară și se întâmplă doar la o mică parte din oameni - este posibilă după o perioadă de luni sau ani", potrivit Clinicii Mayo.

"Acest lucru se întâmplă pentru o mulțime de vaccinuri", completează Florian Krammer, imunolog la Facultatea de Medicină "Icahn Mount Sinai". "Nu este o problemă. Oamenii pot fi revaccinați."

În plus, Walt Orenstein, vaccinolog și fost director al Programului Național de Imunizare din SUA, este de părere că experții nu vor ști dacă stimulentele vor deveni parte a protocolului de vaccinare până când vaccinul nu va apărea pe piață.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri