În cadrul ședinței de Guvern, de la ora 17:00, premierul Ludoviv Orban a făcut primele declarații. Pe ordinea de zi s-a aflat, în principiu, stabilizarea crizei sanitare din România. Acesta a precizat că ”nu poate intra oricine în ATI”, în sensul în care trebuie clarificate criteriile de internare a pacienților.

Premierul a deschis ședința de Guvern prin precizarea creșterii mobilizării forțelor de ordine, astfel încât regulile de protecție să fie respectate cu sfințenie. În plus, acesta a insistat asupra comunicării intensificate dintre forțele de ordine publică și prefecții județelor.

Menținându-și atenția asupra crizei sanitare din România, ținând cont de noul de record de cazuri (3.130 de noi infectări), premierul a atras atenția asupra gestionării focarelor, dar și a efectuării anchetelor epidemiologice.

”Mare atenție la focare, acestea nu indică existența unei transmiteri comunitare. Trebuie să aprofundăm anchetele epidemiologice. Dacă avem un focar într-un sat, nu carantinăm o întreagă comună. Vom carantina doar satul respectiv”, a explicat Orban.

Trebuie izolate persoanele de contact, cum a fost și cazul meu.

Citeste si:
Cîțu: Orban, "cel mai mare" susținător al moțiunii. Nu las România...
Cîțu: Ludovic Orban, "cel mai...

De asemenea, acesta a menționat că e necesară creșterea numărului de paturi la ATI, în unitățile suport COVID-19, dar și a numărului de teste.

”Trebuie monitorizate mult mai atent și DSP-urile. E necesar ca activitatea medicilor de familie să se intensifice, mai ales pentru pacienții cu simptomatologie ușoară. Nu doar cei din DSP și din unitățile suport trebuie să suporte presiunea cazurilor”, a mai spus premierul.

În plus, a fost aprobată hotărârea de Guvern prin care vor fi suplimentate locurile din DSP-uri, dar și de la ambulanțe. Pentru fiecare dintre cele două entități vor fi fi acordate câte 1.000 de posturi noi. Acestea vor fi ocupate de candidați care au dat și luat examenul de rezidențiat.

Colentina și Witting devin unități medicale suport COVID-19

În ATI nu poate fi internat oricine.

Citeste si:
Premii pentru vaccinați: cum arată proiectul inițiat de Ministerul...
Premii pentru vaccinați: ce...

În plus, premierul a atras atenția asupra regulilor de internare sau tratare a pacienților. Locurile din ATI sunt păstrate pentru cei care fac forme severe ale bolii.

Nu în ultimul rând, la nivel medical, Orban a insistat asupra operaționalizării tuturor unităților COVID-19, în condițiile în care Spitalul Modular de la Brașov nu este încă funcțional.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că Spitalul Witting, dar și Colentina vor deveni spitale suport COVID-19.

HoReCa, scutită de impozit

Trecând de la criza sanitară la cea economică, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat că sectorul HoReCa va fi scutit de la plata impozitului specific.

Citeste si:
Nelu Tătaru îi va cere lui Cîțu vaccinarea obligatorie a anumitor...
Nelu Tătaru îi va cere lui...

În plus, este funcțional programul Eximbank.ro, valabil pentru companiile mari. Practic, este un echivalent al IMM Invest, însă pentru companii cu mai mulți angajați. Regulile sunt aceleași și sunt valabile pentru credite pentru capital de lucru, dar și investiții.

Zile libere plătite pentru părinți

Sărind de la economic la social, vicepremierul Raluca Turcan a menționat că a fost aprobată Ordonanța de Urgență prin care părinții pot beneficia de zile libere plătite, în context școlar pandemic.

Copiii care învață în sistem hibrid (scenariul galben) sau se află în scenariul roșu și sunt nevoiți să stea acasă generează pentru părinții lor zile libere plătite. OUG-ul este valabil doar pe perioada funcționării celor trei scenarii în ceea ce privește sistemul de învățământ.

În plus, părinții nu ar trebui să lucreze remote sau în regim de telemuncă în această perioadă.

știre în actualizare

Sursa foto: Agerpres FOTO

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri