ELCEN spune că, din cauza stării precare a sistemului de termoficare, bucureștenii ar putea rămâne și fără electricitate

Reprezentantii Electrocentrale București (ELCEN), producătorul căldurii și al electricității din București, au declarat pentru wall-street.ro faptul că lipsa investițiilor și degradarea sistemului de termoficare poate afecta și producția de electricitate.

Astfel, din cauză că sistemul de termoficare din București este foarte degradat și din cauza faptului că ELCEN trebuie să producă mult mai multă energie termică, este pus în pericol Sistemul Energetic Național. Altfel spus, e pusă în pericol alimentarea cu curent electric, iar bucureștenii pot ajunge să rămână și fără căldură și fără electricitate.

”În aceste condiții, intervin o serie de riscuri majore ce pot influența în mod negativ alimentarea cu energie termică a consumatorilor prin limitarea debitelor de agent termic livrate și, mai mult decât atât, poate fi pusă în pericol funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național având în vedere că energia electrică produsă de ELCEN este livrată în SEN”, spun oficialii companiei.

Citește și: Noul primar al Bucureștiului s-a întâlnit cu administratorul ELCEN

ELCEN deține capacități de producere a energiei electrice cu aport major în menținerea nivelului de siguranță în funcționare a Sistemului Energetic Național, fiind singurul producător major de energie electrică din zona metropolitană a Municipiului București. Iarna, ELCEN produce 600 Megawați, în condițiile în care bucureștenii consumă, în medie, 700-800 de Megawați.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține achiziționarea Elcen de către Primăria...
Ministrul Energiei: Susţin în...

”Livrarea de energie electrică din centralele ELCEN este esențială pentru ca Transelectrica, transportatorul național de energie electrică, să asigure continuitatea și siguranța în alimentarea cu electricitate a municipiului București”, adaugă reprezentanții ELCEN.
Aceștia spun că sunt obligați să livreze mai multă căldură ca să suplinească pierderile de apă. În prezent, din cauza stării precare a țevilor din București care transportă agentul termic, se pierd 2.200 de tone de apă pe oră.

Reprezentanții ELCEN au declarat că „apa fierbinte produsă se scurge în cantități masive în pământ.”.

Citește și: Nicușor Dan promite că toți locuitorii din București vor avea apă caldă și căldură

Faptul că centralele trebuie să producă mult mai multă apă în plus duce la o funcționare anormală a instalațiilor de la ELCEN, care ajung să se strice.

Citeste si:
REPORTAJ la ELCEN | Cum se produce căldura și de ce nu ajunge la...
FOTOREPORTAJ | Bucureștiul...

În 4 octombrie, primarul ales al Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat faptul că pe „bucureșteni îi așteaptă o iarnă grea” și că numărul de zile în care aceștia vor rămâne fără căldură și fără apă caldă va fi din ce în ce mai mare.

În timpul mandatului Gabrielei Firea, în luna iulie, ELCEN a spus că „lipsa de investiții, incapacitatea PMB de a atrage fonduri europene nerambursabile (aprox. 180 milioane Euro disponibili prin POIM 2014-2020), cheltuielile uriașe pe acțiuni de imagine și festivaluri în defavoarea investițiilor, nerespectarea de către PMB a obligațiilor de plată pentru agentul termic livrat reprezintă, de fapt, problema reală și motivul pentru care bucureștenii nu beneficiază de apă caldă.”

Citește și: Elcen: Gabriela Firea minte şi dezinformează cu privire la furnizarea apei calde în Capitală

În vară, Compania Municipală Termoenergetica, fostul RADET, avea datorii de 450 de milioane de lei la ELCEN.

Citeste si:
Vor plăti bucureștenii facturi mai mici la căldură? Ce spune...
Vor plăti bucureștenii...

Sursa foto: Pexels.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri