Portretul celor care vor intra în Parlamentul din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor(AUR): viitorii demnitari care cred că pandemia COVID-19 este o conspirație mondială, că spitalele sunt goale, că măștile nu sunt utile, persoane care au scris editoriale pentru Sputnik, organul de propagandă al Rusiei, și care sunt simpatizanți ai Q Anon, conspirație catalogată de FBI drept o potențială amenințare teroristă.

Surpriza alegerilor parlamentare nu a fost absenteismul. Trendul pentru alegerile Parlamentare s-a păstrat. Din 1990, prezența la parlamentare a scăzut treptat. Singura excepție a fost la Parlamentarele din 2012. Surpriza a fost faptul că în Parlamentul României a ajuns un partid naționalist care ar putea să pună în funcții publice oameni care se opun vaccinării, oameni care nu cred în existența virusului COVID-19, foști editorialiști la Sputnik, organul de propagandă al Rusiei, persoane care sunt împotriva UE și carora li s-ar părea o idee bună ca România să iasă din Uniunea Europeană, dar și simpatizanți Q Anon, o conspirație care susține că fostul președinte al SUA, Donald Trump, se luptă cu o elită mondială de pedofili sataniști. Q Anon a fost clasificat de FBI drept „o potențială amenințare teroristă.

În plus, chiar dacă AUR are în poziție de conducere și un misogin care crede că femeile sunt ființe sexuale care nu pot fi admirate pentru că nu pot fi superioare unui bărbat, listele AUR pentru alegerile parlamentare au fost deschise de femei în mai multe județe.

Potrivit rezultatelor parțiale anunțate de BEC luni la ora 16:00, AUR obținuse 8,16% din voturile pentru Camera Deputaților și 8,5% din voturile pentru Senat.

Sorin Lavric, președintele Senatului AUR: „Nu sunt admirator al femeilor. Poți să admiri doar pe cineva pe care-l bănuiești a fi deasupra ta.”

Filosoful Sorin Lavric se bucură de o funcție înaltă în cadrul partidului AUR. În mai 2019, criticul literal Mihai Iovănel publica un articol în Scena 9 în care vorbea despre o carte a lui Sorin Lavric: „Decoct de femeie”. Conform criticului literal, viziunea lui Lavric asupra femeilor este că ele sunt doar ființe sexuale. În paginile cărții, Lavric are mesaje precum:

„Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată” sau „Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii”. În plus, crede că femeile sunt „dezgustătoare” atunci când nasc.

Ovidiu Hurdezeu, candidat la Senat din partea AUR de Ilfov, fost editorialist Sputnik, adept al unei conspirații considerată „o potențială amenințare teroristă”, antivaccinist și coronasceptic

Pe pagina lui de Facebook, fostul editorialist Sputnik, aspru criticator al occidentalilor, dar susținător al Rusiei și „anti-soroșist” distribuie mesaje în care vorbește despre „escrocheria COVID” și despre „pericolele” vaccinurilor.

El dă share la mesaje tipice susținătorilor Q Anon, precum „Trust the Plan”, îndemnând oamenii să aibă încredere în teoria conspiraționiștilor Q Anon care susține că Trump are un plan clar prin care vrea să lupte cu o „oculta mondială”. El mai postează și mesaje împotriva romilor, vorbind despre „clanuri țigăniste”, mesaje împotriva lui „soroșiștilor” la fel cum publica și în 2016 în Sputnik, publicație controlată de Rusia și considerată organ de propagandă.

În plus, are și mesaje împotriva Uniunii Europene. În 3 februarie a publicat o fotografie cu textul „RoEXIT”, făcând referire la ieșirea Angliei din Uniunea Europeană, spunând că „nu-i o idee rea”.

Dorina Olteanu, viitor senator AUR de Timiș, antivaccinistă, conspiraționistă

O doamnă care se remarcă prin postările specifice unei bunici care a descoperit internetul, flori, poze cu oițe și cu citate din Biblie.

Dorina Olteanu are și o emisiune pe YouTube în care prezintă conspirații, mesaje împotriva măștii și împotriva vaccinării și mesaje împotriva occidentului. Ca exemplu de bune practici, Dorina Olteanu îl prezintă pe Vladimir Putin.

Dumitru Viorel Focșa, viitor deputat de Constanța, coronasceptic, crede că virusul a fost creat în laborator

Dumitru Viorel Focșa respectă tiparul parlamentarilor AUR: e împotriva vaccinării obligatorie și crede că COVID-19 a fost creat de oameni pentru a alimenta cu bani industria farmaceutică. Totuși, spre deosebire de alți candidați AUR, pe profilul său de pe Facebook s-a concentrat mai mult pe campanie electorală decât pe răspândirea conspirațiilor.

Mircea Dăneasa, viitor senator AUR de Suceava

Dăneasa e un pictor și sculptor din Suceava, fost yoghin. Conform Adevărul, acesta a candidat din partea AUR pentru că a realizat un monument, Bucovina Înaripată, care a fost amplasat într-o piață din Suceava. El distribuie live-uri de la protestele împotriva măștii de protecție și împotriva vaccinurilor, mesaje care susțin că vaccinurile sunt realizate din fetuși avortați.

Citeste si:

    Conspirații

    Chiar dacă pare neașteptat faptul că a ajuns în Parlament un partid naționalist, cu candidați care își bazează discursul pe conspirații și informații false, acest lucru era de așteptat. Incertitudinea și teama adusă de pandemia de COVID-19 și lupta cu un inamic microscopic au creat contextul perfect pentru apariția unor mesaje care să conteste existența virusului.

    În plus, conspirațiile nu sunt decât un simptom al unei comunicări deficitare care vine din partea autorităților publice, comunicare în care oamenii ajung să aibă mai puțină încredere decât un videoclip de pe YouTube.

    Un studiu publicat de Universitatea Cambridge arată că tinerii sunt mai predispuși decât bătrânii să creadă în conspirații , lucru care ar putea să explice faptul că, în ciuda așteptărilor generale, sub 3% din votanții AUR au peste 65 de ani.

    Citeste si:

      Un articol realizat de American Psychology Association explică faptul că de obicei oamenii care cred în conspirații au o dorință mare de a se simți speciali. Asta e pentru că atunci când crezi într-o teorie a conspirației simți că deții o informație pe care majoritatea lumii nu o știe.

      Sursa foto: Agerpres Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Andrei Petre
      Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri