Cele 27 de țări membre UE au dat undă verde pentru a interzice difuzarea pe teritoriul UE a media de stat ruse RT şi Sputnik şi pentru a exclude "anumite bănci ruse" din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, a anunţat preşedinţia franceză a UE.

Reprezentanţii statelor membre la Bruxelles au aprobat, de asemenea, interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanţate de fondul suveran rus RDIF, scrie Agerpres. Aceste măsuri vor intra în vigoare miercuri după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE.

Uniunea Europeană, împreună cu SUA și alți parteneri occidentali, anunțase noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, inclusiv blocarea accesului unor bănci rusești SWIFT, principala rețea internațională de plăți din lume, însă a durat până toate țările membre s-au pus de acord.

SWIFT, sau „Societatea Mondială pentru Telecomunicații Financiare Interbancare”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, și care fluidizează comerțul internațional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate rapid și fără a fi puse la îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacții.

SWIFT a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, în jur de 38 de milioane de „mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform evaluării sale anuale din 2020. În fiecare an, trilioane de dolari sunt transferate folosind sistemul.

Cine controlează SWIFT?

Fondată în anii 1970, SWIFT este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul. Cu sediul în Belgia, SWIFT a realizat un profit de 36 de milioane de euro în 2020. Este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

De ce este excluderea Rusiei din SWIFT atât de gravă?

Excluderea băncilor rusești din SWIFT restricționează accesul țării la piețele financiare din întreaga lume. Companiile și persoanele fizice din Rusia vor putea mult mai greu să plătească importurile și să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Băncile rusești ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail. Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăți prin bănci din țări care nu au impus sancțiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și mai sigure, volumele tranzacțiilor ar putea scădea și costurile ar putea crește.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri