Sindicaliştii din transportul feroviar protestează, alături de pensionari şi alţi salariaţi în faţa Guvernului, cerând, printre altele, salarii mai mari, achiziţionarea de material rulant şi modernizarea căii ferate.

Aceştia au pancarte pe care scrie "Vrem locomotive noi", "Guvernanţii vin şi pleacă, toţi uită de calea ferată", "Vrem automotoare noi", "Nu vrem îngheţarea salariilor", "Vrem o cale ferată modernă".

Preşedintele Federaţiei Sindicale a Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim, a declarat că scopul protestului este acela de a-i face pe guvernanţi să înţeleagă că trebuie să avem condiţii de călătorie cu trenul la fel ca cele din ţările Uniunii Europene, că, din cauza salariilor mici, pleacă angajaţii şi că transportatorii feroviari nu mai vor "să fie cetăţeni de mâna a doua ai Europei".

"Suntem aici în primul rând pentru a face Guvernul României să înţeleagă ca nu mai vrem să fim cetăţeni de mâna a doua ai Europei, nu mai vrem să fim cetăţeni care şi la salarii să fim de mâna a doua şi la achiziţia de material rulant de cale ferată tot de mâna a doua, şi spunem acest lucru pentru că pe exerciţiul financiar 2014-2020 şi pe exerciţiul financiar 2021-2027 pe fonduri europene trebuia schimbat tot materialul rulant de cale ferată.

Trebuie să avem numai vagoane noi şi rame electrice şi automotoare pe calea ferată noi, să avem condiţii de călătorie ca toţi călătorii din ţările din Uniunea Europeană şi să nu circulăm pe toate vechiturile, cu vagoane, automotoare, rame care trebuiau să fie la muzeu, şi să ajungem să devenim cămine de bătrâni, să lucrăm numai cu salariaţi pensionaţi, care cumulează pensia cu salariul, pentru că, din cauza salariilor mici, nu mai vine nimeni la calea ferată. Din anul 2013, când la CFR Călători, de exemplu, aveam 13.000 de angajaţi, numărul de salariaţi a scăzut cu 10%, iar până în martie o să avem 11.700, scăderea s-a realizat numai prin plecări şi nu vine nimeni în locul acestora. Iar cei care vin se formează şi pleacă la Metrorex unde sunt salariile duble", a spus Rodrigo Maxim, potrivit Agerpres.

Acesta a menţionat că la finele anului 2020 trebuia să avem o treime din material rulant schimbat, iar în 2021 trebuia să fie implementate încă două proiecte pentru restul de două treimi.

"Vedem zero material rulant achiziţionat. În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vedem, o ruşine pentru România, la 9 kilometri de infrastructură de metrou este trecută achiziţia a 50 de rame electrice noi, iar la 20.000 de kilometri de infrastructură feroviară sunt trecute numai 39 de rame electrice noi", a afirmat liderul de sindicat pentru Antena 3.

El a subliniat că nu a avut încă o discuţie cu noul ministru al Transporturilor, dar îi solicită acestuia să desfiinţeze Autoritatea de Reformă Feroviară, "care n-a fost în stare să achiziţioneze acea treime de material rulant şi care n-a fost în stare să facă cele două proiecte pentru următorul exerciţiu financiar".

Sindicaliştii din diferite sectoare de activitate şi pensionarii civili şi militari protestează duminică faţă de deciziile luate de autorităţi, în faţa Guvernului României, în faţa sediilor mai multor ambasade şi instituţii relevante din administraţia publică centrală.

A început protestul organizațiilor din structura CSN MERIDIAN in fața Guvernului României. Problemele lăsate de...Posted by Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN on Sunday, 24 January 2021

Cine sunt organizatorii protestelor

Acţiunile de protest sunt organizate de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate/Consiliul Naţional al Societăţii Civile, sindicatele din Căile ferate, Federaţia Unirea a Pensionarilor etc, şi se vor desfăşura până la ora 13:00.

Conform unui comunicat al SCMD, locaţiile aprobate de Primăria Capitalei pentru desfăşurarea acţiunilor de protest, cu până la 100 participanţi/obiectiv, sunt: sediul unor ambasade, sediul Guvernului României, sediul Administraţiei Prezidenţiale, sediul Ministerului Finanţelor Publice, sediul Ministerului Transporturilor, sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, sediul Ministerului Afacerilor Interne, din Piaţa Revoluţiei, sediul Ministerului Apărării Naţionale, sediul Ministerului Fondurilor Europene, sediul Ministerului Sănătăţii, sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, sediul Serviciul Roman de Informatii, sediul Partidului Naţional Liberal, sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din România.

Sursa foto: Facebook/ Confederaţia Sindicală Naţională Meridian

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri