25 Ianuarie 2021

ONU: Din cauza pandemiei, relocările de refugiați au ajuns la un minim istoric



Doar 1,6% din cei 1,44 de milioane de oameni cu statut de refugiaţi şi care aveau prioritate la transferarea într-o altă ţară de azil s-au stabilit într-o nouă patrie prin intermediul agenţiei ONU pentru refugiaţi, în cursul anului trecut, cel mai puţin din ultimii 20 de ani, informează luni agenţia Reuters.

Această scădere la 22.770 a admisiilor se explică atât prin cotele mai mici stabilite de ţările de primire, cât şi prin limitarea zborurilor şi prin întârzierea procedurilor ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus, potrivit Înaltului comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Conform Agerpres, comparativ, în 2019, UNHCR a ajutat la transferul a 63.696 de refugiaţi dintr-o ţară de azil în alta.

"Nu putem decât să sperăm că 2020 va rămâne ca o anomalie extremă în ce priveşte relocarea refugiaţilor. Facem apel urgent la guverne să-şi intensifice în acest an programele, să ofere mai multe locuri, să accelereze procesarea cazurilor şi să ne ajute să salvăm vieţile celor care au cea mai mare nevoie şi sunt cei mai expuşi la risc", a subliniat într-un comunicat Gillian Triggs, înalt comisar asistent pentru protecţia refugiaţilor.

Cele mai mari grupuri relocate în 2020 au fost reprezentate de refugiaţii din Siria, cei din Republica Democratică Congo şi din Myanmar.

Statele Unite au primit cei mai mulţi refugiaţi relocaţi pe parcursul anului trecut, 6.740, dar numărul acestora a fost de peste trei ori mai mic decât al celor primiţi în SUA în 2019, adică 21.159, arată cifrele ONU.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat că va creşte limita admisiilor de refugiaţi în SUA la 125.000, de la minimul istoric de 15.000 stabilit de predecesorul său Donald Trump pentru anul fiscal care a început în SUA în octombrie.

SUA au fost urmate în clasament de Suedia şi Canada, care au primit anul trecut 3.543, respectiv 3.496 de refugiaţi relocaţi prin programele UNHCR.

Vasta majoritate din totalul de 26,4 de milioane de refugiaţi de pe plan mondial, alungaţi din ţările lor de războaie şi persecuţii, rămân în state învecinate, dar cei mai vulnerabili şi cei cu nevoi speciale primesc prioritate la relocare



Citeste si