Perseverance, roverul trimis de NASA pe Planeta Roșie a reușit să trimită mai multe poze de pe Marte. Cei de la NASA le-au publicat și, chiar dacă nu arată la fel de spectaculos pe cât te așteptai, sunt printre primele. Cele peste 20 de camere instalate pe roverul de pe Marte anunță faptul că, în curând, vom avea cele mai bune fotografii de pe solul lui Marte.

Pe 18 februarie, la 22:55, după zeci de minute de oftat și „yes”-uri șoptite de oamenii de știință de fiecare dată când Perseverance, roverul care are misiunea de a găsit forme de viață extraterestră pe Marte, misiunea NASA a atins solul marțian. Zeci de persoane care s-au asigurat că aterizarea va fi posibilă au sărit de pe scaune de bucurie și au aplaudat vocea care a făcut anunțul: „Roverul Perseverance a aterizat cu succes”.

Fotografiile de pe Marte

Prima fotografie trimisă de Perseverance este una alb-negru, cu mici detalii din fața roverului. Nu este cea mai calitativă, dar marchează un moment important: cel mai inteligent rover a atins solul extraterestru. Unul dintre motivele pentru care fotografiile nu au cea mai mare calitate este din cauza prafului de pe Marte. Pentru a proteja lentilele camerelor, inginerii sunt nevoiți să echipeze roverul cu multe filtre care să împiedice praful marțian să afecteze camerele instalate pe Perseverance.

Prima fotografie realizată de Perseverance la scurt timp după aterizarea pe Marte / NASA

Chiar dacă imaginea nu e la cea mai înaltă calitate, NASA deja a publicat alte fotografii făcute pe Planeta Roșie. În una dintre ele putem să vedem momentul în care Roverul Perseverance a fost lansat și urma să atingă solul marțian. În plus, succesul misiunii a fost putut să fie văzut și de sus, dintr-o cameră plasată pe orbita lui Marte. Figura albă din pătratul selectat de NASA este reprezentată de Perseverance în timp ce se îndrepta spre craterul Jezero.

Fotografia cu Perseverance din momentul aterizării / NASA

Fotografia făcută din orbita lui Marte / NASA

Până acum, cea mai impresionantă fotografie rămâne una color, făcută de o cameră amplasată pe Perseverance în timpul misiunii sale. Pe lângă roata roverului, imaginea ne arată aspectul rocilor și solului marțian.

Fotografie cu roata lui Perseverance / NASA

Cine e cel mai bun fotograf de pe Marte: Perseverance sau Curiosity?

Nu vor fi singurele fotografii pe care Perseverance le va trimite pe Marte. Istoricul ne arată că fratele său, roverul Curiosity, cel care a atins solul marțian în 2012, a realizat fotografii incredibile, inclusiv câteva selfie-uri.

O fotografie realizată de Curiosity în 2018 e un selfie cu roverul care se afla în misiune, lângă un sit numit Duluth de lângă Muntele Ascuțit de pe Marte.

Sursă: NASA

În 2016, Curiosity a reușit să facă și o fotografie a unui meteorit descoperit pe Marte care este realizat din metal și nichel și care are dimensiunea unei mingi de golf.

Sursă: NASA

În 2015, roverul mai bătrân decât Perseverance a trimis și o fotografie cu suprafața unei dune de nisip de pe Planeta Roșie.

Sursă: NASA

Sursa foto: NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri