Luniu, 22 februarie, NASA a publicat primul videoclip și prima înregistrare audio pe care o avem de pe solul planetei Marte. După mai bine de 50 de ani, putem să vedem un videoclip și să auzim planeta care ar putea să ne devină a doua casă în următorul secol.

Lângă o machetă a roverului Perseverance, zeci de cercetători de la NASA s-au adunat ca să facă un anunț incredibil: avem un videoclip de la aterizare!

Mike Watkins, directorul JPL, un lasborator din cadrul NASA, ia cuvântul și, entuziasmat, spune povestea videoclipului.

Este pentru prima oară când am capturat un moment cu este aterizarea. Sunt videoclipuri fantastice, ne-am uitat la ele de zeci de ori.

Mike Watkins

El explică și diferența dintre prima dată când Marte a fost fotografiat, în cadrul misiunii Mariner 4, și filmările de acum.

Prima fotografie care i-a fost făcută lui Marte, misiunea Mariner 4 / NASA

Cine a venit cu ideea camerelor de pe Perseverance

Matt Walace, managerul proiectului care a instalat camerele care au surprins imaginile istorice, explică faptul că a fost inspirat de fiica sa. Când avea 11 ani, fiica lui i-a cerut o cameră sport. I-a cumpărat-o, iar ea și-a legat-o de corp și a făcut un backflip. „Când am văzut filmarea, am simțit cum ar arăta să fac și eu un backflip. Asta m-a inspirat să vin cu ideea sistemului care să filmeze aterizarea lui Perseverance”, explică Wallace.

În plus, Wallace explică care este legătura dintre backflipul făcut de fiica sa și aterizarea pe Marte. La fel cum el a văzut cum este să faci un backflip, Perseverance ne oferă o oportunitate mult mai mare: să vedem cum este să aterizezi pe Marte.

Cel mai probabil n-o să prind momentul în care vom pilota navete spațiale pe suprafața lui Marte, dar, când vezi aceste imagini, poți să vezi cum arată o aterizare reușită.

Matt Wallace

Filmările

Ce s-a aflat în spatele filmării istorice / NASA

După ce experții au vorbit despre importanța imaginilor, NASA le-a împărtășit cu toată omenirea. Poți să vezi filmarea aici.

Un cablu lung și un cer gri. Liniște. Din cablu iese o parașută care se izbește de cer și încetinește coborârea. Pe fundal se aud aplauzele din momentul deschiderii parașutei. Fără context, pare doar filmare proastă în care se vede un pământ roșiatic. În realitate, e prima filmare din lume care ne arată aterizarea pe o altă planetă, într-o lume roșie și străină, în care, probabil, a existat înainte un râu, un lac, o deltă și forme de viață extraterestre. Importanța filmării e arătată de momentul aterizării. Praful începe să zboare, imaginea devine tot mai neclară și, la final, se aude vocea din momentul aterizării: „Perseverance a aterizat cu succes și urmează să-și înceapă misiunea de căutare a formelor de viață extraterestră”. După finalizarea filmării, toată lumea începe să aplaude.

Momentul declanșării parașutei / NASA

Apropierea de sol / NASA

Rachetele care l-au coordonat pe Perseverance / NASA

Fotografie făcută de Perseverance - în depărtare, fosta deltă Jezero / NASA

Filmarea neclară în care se văd dune, praf și pietre, e de fapt o realizare incredibilă și o premieră în explorarea spațială: o filmare care arată aterizarea pe o planetă de la zeci de milioane de kilometri distanță, planetă pe care, în ciuda distanței, omul a reușit să-și lase o amprentă.

De ce nu am avut până acum videoclipuri de pe Marte

Din cauza distanței și a spațiului, Perseverance poate să trimită date la o viteză de maxim 3-4 MB pe secundă, asta doar pentru 8 minute pe zi. În restul timpului, viteza ar fi în jur de 0,5 MB pe secundă. Vitezele foarte reduse au îngreunat extrem de mult transmiterea datelor de pe Marte pe Pământ, iar, din cauza faptului că este foarte complicat să trimiți videoclipuri, oamenii de știință s-au rezumat la transmiterea fotografiilor cu rezoluție ridicată. Până acum, Perseverance a transmis spre Pământ 138 de imagini brute, toate alb negru, și doar o singură imagine color care surprinde roata roverului.

Fratele său, Curiosity, a reușit să transmită din 2012 și până în prezent peste 328,000 de imagini brute, iar roverul care a ajuns pe Marte în 2021 va încerca să îl depășească.

NASA și alți pasionați de Spațiu de pe internet au reușit să creeze filmări din mai multe cadre sau panorame. Recent a circulat un videoclip cu sunet care era atribuit greșit roverului Perseverance, dar care a fost făcut dintr-o serie de panorame de pe Marte care au fost capturate de Curiosity. Sursa sunetului este încă necunoscută, dar, până acum, nu am avut vreo înregistrare live de pe suprafața Planetei Roșii.

Perseverance pe 21 februarie / NASA

Sunetul de pe Marte

Captură video a momentului în care NASA a prezentat prima înregistrare făcută de pe solul lui Marte / NASA

Perseverance a mai făcut un lucru în premieră. Ne-a oferit o înregistrare de 18 secunde, prima de pe solul planetei, care ne face să auzim cum sună o lume distantă. Baptise Chide, un cercetător de la NASA a explicat într-un articol publicat de agenția guvernamentală americană că sunetul de pe Marte este diferit de cel capturat pe Pământ. Din neferecire, echipa care se ocupă de misiunea lui Perseverance a anunțat că, deocamdată, nu am putut avea sunet de la aterizare, dar viitorul arată bine.

„Asta se întâmplă din cauza compoziției atmosferice. Toate sunetele înregistrate pe Marte au un volum mai redus din cauza presiunii joase. Ar suna de parcă ai asculta pe cineva printr-un perete.”

Închideți ochii și imaginați-vă cum sună Marte cu primele filmări de pe planeta roșie. Un bâzâit al lui Perseverance care e al lui Perseverence, și un sunet al vântului care se întețește. Dacă nu ești atent, ratezi sunetul istoric. Sunetul al vântului care devine din ce în ce mai agresiv, similar cu cel pe care îl auzi într-o casă dintr-un sat liniștit, e de fapt vocea lui Marte, vecinul nostru din sistemul solar.

„E copleșitor” explică cercetătorii.

Dacă vrei să auzi foarte clar diferența dintre sunetul de pe Pământ și cel de pe Marte, NASA a publicat o serie de exemple, dar și o platformă în care poți să te înregistrezi și să vezi cum ar suna vocea ta pe Marte.

Misiunea

Perseverance este un rover care a atins solul planetei Marte pe 18 februarie, după mai bine de 7 luni de călătorit prin Spațiu. Roverul a aterizat în craterul Jezero, un loc unde oamenii de știință cred că a fost un râu care se vărsa într-un lac, dar și o deltă. Din cauza prezenței apei, se crede că pe Marte au existat și forme de viață, iar misiunea lui Perseverance este să găsească dovezi ale existenței (acum sau în trecut) extratereștrilor.

În plus, Perseverance trebuie să colecteze probe de pe Planeta Roșie, dar și să testeze producția de oxigen pentru Marte, fiind un pas care pregătește venirea oamenilor pe Marte. Roverul este dotat cu cel mai inteligent sistem de până acum, dar și cu cele mai multe camere - 23 pe Perseverance și 2 pe Ingenuity, o dronă care va fi primul dispozitiv care va încerca să zboare pe o altă planetă.

Sursa foto: Captură video / NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri