Discuțiile privind sporurile acordate bugetarilor s-au amplificat în ultimele luni, mai ales în contextul în care economia României a fost lovită puternic de pandemia de COVID-19, iar mediul privat a fost nevoit să recurgă la concedieri semnificative și tăieri salariale. Vă prezentăm o serie de motive pentru care angajații de la stat primesc sporuri.

Munca în diverse sectoare ale statului poate fi periculoasă, asta dacă ne luăm după popularele sporuri acordate pentru ”condiții vătămătoare”. Nu vorbim despre angajați care sunt nevoiți să lucreze în mină, ci despre angajați din ministere, Parlament sau diverse structuri ale aparatului public.

Sporuri bugetari: Parlamentarii lucrează în ”condiții vătămătoare”

Munca într-una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume pare să fie una periculoasă, dacă este să ne luăm după faptul că angajații din Parlament primesc lunar un spor de 15% din salariu pentru condiții vătămătoare. Modul în care este atribuit face ca șefii să câștige din acest spor considerabil mult mai mulți bani decât angajații de rând.

La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc, conform Horărârii Guvernului nr. 34 din 31 ianuarie 2018.:

a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;

b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;

d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;

e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.

Sporuri bugetari: banii primiți de angajații Parlamentului

Sporul pentru condiții vătămătoare primit de angajații de la Camera Deputaților este de maxim 15% din salariu, iar cuantumul încasat este următorul, conform grilei de salarizare publicate la data de 30 septembrie 2020:

  • Secretar general - 3.029 lei
  • Secretar General Adjunct - 2.852 lei
  • Șef Departament - 2.315 lei
  • Șofer - 738 de lei
  • Lăcătuș - 444 de lei

Puteți consulta întreaga listă de sporuri AICI.

Potrivit informațiilor oficiale primite de către Digi24.ro de la Camera Deputaților și Senat, acordarea acestui spor este pus pe seama faptului că funcționarii sunt afectați de undele electromagnetice care se propagă prin clădire, au o activitate ce presupune o suprasolicitare nervoasă și condiții de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului.

Potrivit sursei citate, George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaților a declarat că ”în funcție de zonele în care lucrezi se propagă și se simt, ele au o acțiunea asupra organismului uman”.

Condiții vătămătoare de muncă se găsesc și la Ministerul Educației, Avocatul Poporului sau la Domeniul Public Sector 1

Acest spor de condiții vătămătoare nu este întâlnit doar în rândul angajaților din Parlament, ci și în alte structuri ale administrației publice. După cum puteți vedea AICI, în situația veniturilor brute ale Ministerului Educației de la data de 30.09.2020, un secretar general are un spor de condiții vătămătoare de 1.341 de lei, în timp ce un secretar general adjunct are un spor de 1.411 lei.

În cadrul instituției Avocatul Poporului, un director coordonator primește ”spor condiții de muncă” în valoare de 2.508 lei, în timp ce un șef serviciu beneficiază de același tip de spor, însă în cuantum de 1.615 lei, iar un șofer primește 621 de lei.

Angajații de la Administrația Domeniului Public Sector 1 beneficiau încă din anul 2016 de un spor de antenă, de 15%, în plus la salariu și mai multe zile libere plătite, conform precizărilor făcute de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

”Am aflat uluită că toți acești angajați beneficiau încă din anul 2016 de spor de antenă, adică 15% în plus la salariu și multe zile libere plătite. Acest spor de antenă a fost stabilit de fosta administrație în baza unei expertize realizată de o firmă privată iar de atunci și până acum nu a mai fost reactualizată. Am verificat personal pe site-ul ANCOM și am constatat că nu este absolut nici o problemă privind radiațiile din această zonă, nivelul acestora este de sute sau mii de ori mai mici decât limitele legale”, precizează Clotilde Armand.

Nici judecătorii Curții Constituționale nu duc lipsă de sporuri, aceștia primesc lunar două sporuri: spor de risc și suprasolicitare neuropsihică (5.660 de lei) și spor pentru muncă în condiții vătămătoare în care este inclusă suprasolicitarea neuropsihică, prezentă și în cadrul primului spor, valoarea fiind de 4.390 de lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri